Hlavní obsah

Hokejová Síň slávy slavnostně přijala loňské členy včetně Hossy

Toronto

Šestice osobností včetně slovenského útočníka Mariána Hossy se dočkala o rok odloženého uvedení do hokejové Síně slávy. Při slavnostním ceremoniálu v Torontu, který se vloni kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil, vstoupili spolu s Hossou do elitní společnosti i další bývalý útočník Jarome Iginla, obránci Kevin Lowe a Doug Wilson, kanadská brankářka Kim St-Pierreová a v kategorii budovatelů někdejší dlouholetý generální manažer Detroitu Ken Holland.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Šestice osobností (zleva) Doug Wilson, Kim St-Pierreová, Kevin Lowe, Jarome Iginla, Marián Hossa a Ken Holland v hokejové Síni slávy v Torontu.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Hossa si ocenění vysloužil jako druhý slovenský hokejista v historii. "Hokeji, který miluju, jsem vděčný za všechno, co mi dal. Za porážky, které mě naučily víc než výhry, za spoluhráče a trenéry, kteří tolik přispěli k mému úspěchu, a za rodinu, která mi dala podporu, kterou jsem potřeboval, abych se dostal až sem, protože nikdo se nedostane do hokejové Síně slávy sám," řekl Hossa v děkovném proslovu.

Během sedmnáctileté kariéry v NHL získal slovenský reprezentant s Chicagem třikrát Stanleyův pohár (2010, 2013 a 2015). Před angažmá v Blackhawks si zahrál i za Ottawu, Atlantu, Pittsburgh a Detroit. Ve 1309 zápasech nastřílel 525 gólů a přidal 609 asistencí. Vstupem do Síně slávy Hossa navázal na Petera Šťastného, který je členem od roku 1998.

Uvedení ročníku 2020 do Síně slávy se mělo původně uskutečnit vloni v listopadu, kvůli koronavirovým omezením a nejisté situaci se ale výkonný výbor rozhodl ceremoniál o rok odložit. Zrušena proto byla i volba nových členů za rok 2021, aby si šestice osobností mohla slavnost užít bez tříštění pozornosti.

Reklama