Hlavní obsah

Hokejový bůh Wayne Gretzky sfoukne šedesát svíček

Edmonton/Praha

Když Jaroslav Pouzar v Edmontonu řekl, že si na mistrovství světa v Helsinkách 1982 kanadské superhvězdy moc nevšiml, brala to místní média skoro jako svatokrádež. Během pár dnů ale českému vyslanci zpoza železné opony došlo, s jakou personou hraje. Nejlepší hokejista všech dob Wayne Gretzky slaví šedesátiny a přijímá gratulace i z Česka.

Foto: Sport.cz

Wayne Gretzky slaví šedesátiny

Článek

Říká se, že pokud si fanoušci nejsou jisti, kdo je v NHL držitelem nějakého ofenzivního rekordu, pak je to dozajista Gretzky. Jeho 894 gólů, 1963 asistencí a 2857 bodů se ve statistikách zámořské soutěže vyjímá jako nezdolatelný horský masiv. Rodák ze stotisícového Brantfordu v Ontariu s číslem 99 na zádech, byl v 80. letech ústřední figurou edmontonské dynastie, která vyhrála 4 Stanley Cupy.

„Měl jsem veliké štěstí, že jsem si s těmi kluky mohl zahrát," líčil Pouzar. „Wayne nade všemi čněl, ale když jsem viděl, jak má všechno nalajnované, nikam nemůže, tak mi ho bylo až líto," vzpomínal český internacionál. „Taky to byl ale skromný kluk. Přes léto jezdíval na spoustu charitativních akcí, popularitu využíval pro správnou věc."

Foto: Sport.cz

V Utkání hvězd se na střídačce Pacifické divize ukázal i nejlepší hokejista historie, Wayne Gretzky (vzadu). Na snímku je i Tomáš Hertl. (vlevo)

O to větší šok a chaos nastal v srpnu 1988, když byl Gretzky vytrejdován do Los Angeles. Ulicemi Edmontonu pochodovaly naštvané tlupy fanoušků s hokejkami, na kterých se houpali panáci podobní majiteli Oilers Peteru Pocklingtonovi. Členové kanadského parlamentu dokonce navrhovali, aby vláda výměnu zrušila...

Gretzkyho čeští spoluhráči
Jaroslav Pouzar (Edmonton 1982-85, 1986-87)
Petr Prajsler (Los Angeles 1988-90)
Robert Lang (Los Angeles 1992-96)
Petr Nedvěd (New York Rangers 1998-99)
Stanislav Neckář (New York Rangers 1998-99)

V dresu Kings Gretzky sice překonával dlouholeté rekordy soutěže, ale Stanley Cupu se už nedočkal. Jako hráči mu nebylo souzeno ani olympijské zlato, semifinálovou porážku s Českem v roce 1998 tehdy obrečel a tvůrcům dokumentu Nagano Tapes po letech ani nekývl na natáčení.

Pro Kanadu je však stále hokejovým bohem, který vyvolává euforii, kdykoli se objeví na scéně.

„S Gretzkym jsem dlouho nemluvil, jen po telefonu, když v Praze přiklepli olympiádu Vancouveru a on tu za ně lobboval. V televizi mi pořád připadal tlustej, ale když jsme se konečně viděli na oslavách 30. výročí Stanley Cupu 1984, vypadal výborně," přikývl Pouzar.

Gretzkymu nevyšla jeho čtyřletá trenérská štace ve Phoenixu, instinkty hokejového génia jsou dávno fuč. Když na konci října 2016 vyjel na led v exhibičním zápase veteránů Edmontonu, pyšný být nemohl.

„Hrůza a děs. Tak špatný jsem nikdy nebyl," prohlásila kanadská legenda. Na Gretzkého ohromující kariéře ale jinak vlastně není co kritizovat. Historické rekordy, které v NHL stanovil, budou platit i při jeho sedmdesátinách, osmdesátinách...

Gretzkyho jubilea
V 10 letech zaznamenal za tým Brantford Nadrofsky Steelers během sezony 378 gólů a 139 asistencí! Poprvé si získal velkou pozornost celostátních kanadských médií.
Ve 20 letech byl superstar Edmonton Oilers, v kapse měl už jednu Hart Trophy a šel si pro další. Dva dny po narozeninách se proti Montrealu blýskul bilanci 1+4. Minimálně pět bodů zaznamenal v sezoně 1980-81 sedmkrát.
Ve 30 letech slavil narozeniny jako hráč Los Angeles Kings hattrickem proti Vancouveru (3+2). Stal se minoritním vlastníkem klubu kanadské ligy amerického fotbalu Toronto Argonauts.
Ve 40 letech patřil mezi spolumajitele klubu NHL Phoenix Coyotes a do funkce generálního manažera instaloval svého bývalého agenta Mikea Barnetta.
V 50 letech byl nadšený, když jeho tehdy 17letého syna Trevora draftoval baseballový gigant Chicago Cubs.

Reklama