Hlavní obsah

Homerun! Flyers to riskli a ulovili ruského potížistu. Je jak Messi, přirovnávají v zámoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety byl v draftových propočtech na úrovni Connora Bedarda. Po začátku ruského útoku na Ukrajinu se rodák z Permu Matvej Mičkov v prognózách propadal, ale pozici v top 5 měl mít jistou. Nakonec šel až ze sedmého místa. Philadelphia to s ním riskla.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Rusa Matveje Mičkova si v prvním kole draftu Philadelphia Flyers.

Článek

Mičkova v posledních týdnech provázela podivná pověst. Nechtěl se bavit se skauty, vůči jiným se choval přehlíživě, arogantně. Až vzniklo podezření, že si odměřeným vystupováním plánuje modelovat příští působiště podle svého přání. Navíc je tu jeho platný kontrakt s Petrohradem v KHL do sezony 2025-26. Tohle všechno Flyers věděli. A stejně do toho šli.

„Pořádně jsme se rozmáchli, ale doufáme, že se z toho vyklube homerun," řekl generální manažer Flyers Daniel Briére.

„Je pro mě důležité dokončit cíl, který pro mě měl můj táta. A to je vyhrát Stanley Cup," vzpomněl s pomocí překladatele Mičkov na svého otce, jenž za nevyjasněných okolností zemřel v Rusku letos v dubnu ve věku 51 let. Na pódiu Bridgestone Areny ruský moloděc nevypadal jako neproniknutelná záhada, ale jako cílevědomý mladík, který udělá všechno, aby Flyers za pár let zase útočili na nejvyšší mety.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Matvej Mičkov na draftu po boku komisionáře NHL Garyho Bettmana.

„Je ještě trochu brzy, ale cítíme, že až bude připraven přijít, mohl by být opravdu rozdílovým hráčem, a to je riziko, které jsme byli ochotni podstoupit. Počkat a doufat, že budeme mít v rukou výjimečného hráče," dodal Briere.

Analytik TSN Craig Button dokonce přirovnal Mičkova k argentinskému fotbalovému básníkovi Lionelu Messimu. „Matvej je jako hokejista velmi podobný. Snaží se využívat příležitosti. A když přijdou, je jako blesk. Po Connoru Bedardovi je druhým nejlepším střelcem v tomto draftu."

Na šampionátu osmnáctek 2021 sice Rusko prohrálo ve finále s Kanadou, ale Mičkov v sedmi zápasech nastřílel 12 gólů a byl vyhlášen nejproduktivnějším hráčem turnaje, kterého se zúčastnil i Bedard. Ten však vrstevníkům v průběhu dalších let pláchnul a Chicago si ho v noci na čtvrtek vybralo jako jedničku.

Flyers se na rozdíl od konkurence s Mičkovem sešli dvakrát. Poprvé v menším počtu lidí, kteří pak během klubové porady nedokázali všechny přesvědčit, že by Flyers měli první volbu ‚vyplýtvat' na nevyzpytatelného Rusa. Briére a spol. si tak s Mičkovem domluvili ještě jednu schůzku. A byli ohromeni.

„Grilovali jsme ho. Položili jsme mu několik opravdu těžkých otázek a byli jsme moc spokojeni s tím, jaké odpovědi jsme dostali," popsal Briére. „Chceme kluky, kteří se nebojí hrát ve Philly, protože to není vždycky jednoduché místo. Ale když hrajete s vášní, fanoušci to ocení."

V dresu Flyers se však Mičkov v následujících třech sezonách ještě nemusí objevit. Briére ale doufá, že po jeho příchodu propukne nová éra klubu. "Mám doma smlouvu. Ale doufám, že jakmile se mi podaří dostat se ven, začneme okamžitě vyhrávat," prohlásil jeden ze čtyř Rusů draftovaných v prvním kole. Určitě ale ten nejsledovanější.

Reklama

Související témata: