Hlavní obsah

Jágr fandil Padouchovi! Žasnul a rozdával podpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak ještě čtyři výhry. A Matthew Tkachuk by si kromě Stanley Cupu patrně sáhnul i na Conn Smythe Trophy. Při vší úctě k brankáři Sergeji Bobrovskému a dalším hokejistům Floridy, kteří si v noci na čtvrtek zajistili postup do finále, je americký útočník jejich nejužitečnějším hráčem v play off.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Matthew Tkachuk slaví se spoluhráči rozhodující branku čtvrtého utkání série proti Carolině.

Článek

Postupový gól na 4:3 necelých pět sekund před vypršením základní hrací doby čtvrtého zápasu proti Carolině, je posledním důkazem hodnoty, jakou má pro Panthers pětadvacetiletý forvard. V prodlouženích na ledě Hurricanes už rozhodl úvodní dva duely. „Chucky je na tyhle chvíle ten pravý," poznamenal spoluhráč Ryan Lomberg. Tkachuk byl ale nejužitečnějším hráčem Floridy už v základní části (40+69), o čemž svědčí i jeho nominace na Hart Trophy.

„Bez něj by Florida ani neuhrála play off," je přesvědčen nejproduktivnější hráč v dějinách Devils Patrik Eliáš. Panthers se na poslední postupovou příčku dostali o bodík před Pittsburghem a Buffalem. Před pár hodinami si však hráči Floridy v euforii ohmatávali Prince of Wales Trophy pro vítěze Východní konference.

„Nebudeme pověrčiví, že bychom se toho poháru neměli dotýkat. Nikdo by ani neřekl, že se dostaneme do play off, takže myslím, že je docela v pohodě nosit ho a fotit se s ním," líčil Tkachuk, který v play off zatím nasbíral 21 bodů (9+12).

Radost s ním sdílel na tribuně také jeho otec Keith, někdejší skvělý útočník Winnipegu/Phoenixu a St. Louis. Ale rovněž Jaromír Jágr, který za Floridu v letech 2015-17 odehrál 181 zápasů (49+81) a na čtvrtý duel do FLA Live Areny dorazil s přítelkyní Dominikou. Následně pak česká legenda neunikla pozornosti fanoušků, takže Jágr musel rozdat i pár podpisů.

Generální manažer Panthers Bill Zito si ještě dodatečně zaslouží kompliment za letní megatrejd s Calgary, při kterém za Tkachuka obětoval zdaleka nejproduktivnějšího hráče týmu Jonathana Huberdeaua i obránce MacKenzieho Weegara.

„Hledáme typy hráčů, kteří nám v play off dodají větší energii," říkal před rokem Zito. Panthers jako vítězové základní části dostali ve druhém kole play off naloženo od sousedů z Tampy Bay. A zjistili, že mít Presidents' Trophy, ve vyřazovacích bojích nic neznamená.

Letos o tom Florida přesvědčila i Boston, který v základní části lámal historické rekordy. Ale na postup nestačilo Bruins vedení 3:1 v sérii prvního kola, ani stav 3:2 v 59. minutě sedmého zápasu. Panthers se stali třetím týmem v historii NHL, který v play off vyřadil tři ze čtyř nejlepších mužstev základní části.

„Rozhodně jsme nešli jednoduchou cestou. Zasloužili jsme si to. Mám pocit, že když blokujete střely, rozdáváte a přijímáte hity, děláte cokoli, abyste vyhráli takovou trofej, tak si to můžete i užít," usmíval se Tkachuk, kterého spoluhráči a fanoušci Panthers milují. Pro zbytek ligy je to ale možná ten nejnenáviděnější hráč vůbec - provokatér, padouch, sketa, vyvrhel.

„Mám pocit, že ho nemá rád vůbec nikdo," řekl o Tkachukovi, který byl během působení v NHL třikrát suspendován, obránce Los Angeles Drew Doughty.

Hodní hoši ale v play off obvykle nevyhrávají.

„Zbývá nám ještě pár týdnů a doufejme, že to budou nejlepší týdny našeho života," přeje si Tkachuk.

Reklama