Hlavní obsah

Jágr nahrával, Hrdina střílel. Víc gólů za třetinu od té doby Pittsburgh nedal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu Jaromír Jágr poprvé nahlédnul do komiksu, který o něm vyšel před pár týdny, a pak hned zase vyrazil trénovat, aby byl po reprezentační pauze fit na extraligu. Při pohledu na stránky knížky Jágr, legenda autorů Lukáše Csicselyho a Vojtěcha Šedy, která mapuje i slavnou pittsburskou éru čísla 68, si možná vzpomněl také na unikátní třetinu, od které uplynulo přesně 30 let.

Foto: Tereza Brandejsová

Jaromír Jágr listuje komiksem Jágr, legenda.

Článek

17. prosince 1991 hokejisté Penguins nepěkně naložili nováčkům ze San Jose. Na konečném výsledku 10:2 měla největší zásluhu druhá dvacetiminutovka, během níž domácí nasázeli 8 gólů.

Pittsburgh přitom už o dvanáct dnů dříve vystřihl v Kalifornii proti Sharks šestigólovou třetinu. San Jose totiž ve své inaugurační sezoně nebylo příliš konkurenceschopné a nakonec s velkým odstupem skončilo poslední v základní části.

Penguins se ale rozjížděli za obhajobou Stanley Cupu a na ledě Civic Areny přezdívané 'Igloo' si jejich hráči v útočném pásmu dělali, co chtěli. A Sharks chvílemi připomínali skupinku amatérů, která navíc chtěla znemožnit vlastního gólmana.

Na finského nebožáka mezi tyčemi Jarmo Myllyse se valila jedna pohroma za druhou. Křídelník Bob Errey po elegantní kličce dal gól i na kolenou, v přesilovce se trefil po Jágrově asistenci kapitán Mario Lemieux. I když Jágr nedal v rekordní třetině branku, předvedl, že se nenechá obrat o puk ani ve chvíli, kdy mu na zádech ležel stokilový obránce Bob McGill, a připravil palebnou pozici pro skórujícího Jiřího Hrdinu.

Když Erreyho těčovaný oblouček propadl Myllysovi skrz lapačku, přerazil už zoufalý finský gólman hokejku o horní tyčku a těžce tu potupu rozdýchával. Z 18 hráčů Penguins nebodovali v zápase jen obránci Jim Paek a Peter Taglianetti.

"V Pittsburghu jsme hráli hodně často, že to bylo 4:0 v osmé minutě. Ale to byla úplně jiná doba," vzpomínal po letech Jágr.

Osm branek za třetinu ovšem není rekordem NHL. Ten asi ještě nějakou dobu udrží Buffalo, které v březnu 1981 rozdrtilo soupeře z Toronta v poměru 14:4 a ve druhé dvacetiminutovce se hráči Sabres trefili hned devětkrát!

Osmigólovou třetinu pak NHL zaznamenala v devíti případech. Naposled v únoru 1999, když Washington rozdrtil Tampu 10:1.

Jágr během slavných pittsburských let zažil v roce 1995 i sedmigólovou třetinu proti Quebeku. A dalších šest, v nichž Penguins nasázeli po šesti gólech. Je to sice dávno, ale vzpomíná se na to hezky.

Reklama

Související témata: