Hlavní obsah

GLOSA: Zlínští hokejisté se zvedají. A Jágrovi a spol. naskakují vrásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár týdny byli za otloukánka, jemuž se kdekdo vysmíval. Asi málokdo ještě nedávno pochyboval, že zlínští (gottwaldovští) hokejisté zmizí po jednačtyřiceti letech nepřetržitého působení v nejvyšší soutěži z extraligové mapy. Jenže teď už je zase mnohé jinak. Berani jsou v tabulce sice stále na posledním místě, které v této sezoně bude znamenat přímý sestup, avšak třináctibodové manko na předposlední Kladno stáhli na pět bodů. A možnost zachránit se aspoň v baráži je rázem opět naprosto reálná.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Václav Šálek

Brankář Libor Kašík patří mezi opory zlínských hokejistů.

Článek

Co se přihodilo? Zlíňanům výrazně pomohla předchozí reprezentační pauza. Moravské mužstvo se během ní dalo dohromady. A hlavně přivedlo kýžené posily. Lotyši Mamčics a Zabusovs, Rus Michasjonok či Kanaďan Mallet, který přišel z Komety výměnou za nepříliš produktivního Zbořila, do týmu velmi dobře zapadli. Nyní už zdaleka stoprocentně neplatí, že klub spoléhá hlavně na zlínské patrioty.

Cizinci bojují a padají do střel úplně stejně jako hráči, kteří jsou s místním prostředím dlouhé roky spjatí. A když v nedělním extraligovém utkání v Brně Michasjonok nešťastně za Kašíkovou brankou podklouzl a Kometa z toho hned na začátku prodloužení vytěžila vítězný gól, bylo na mladém Rusovi naprosto jasně patrné, jak moc si chybu vyčítá. Jeho obrovské zklamání nebylo zcela určitě hrané.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Peter Mueller z Brna pálí a Lotyš Roberts Mamčics ze Zlína padá obětavě do střely.

Není se co divit. S výjimkou Malleta jsou zahraniční borci stále teprve na počátku hokejové kariéry. V české extralize chtějí dokázat, že byli z KHL odloženi neprávem. Hrají o svoje jméno i možné příští angažmá. A případný sestup s Berany by znamenal i pro ně velký škraloup, byť by pak ve Zlíně už v první lize téměř jistě nepokračovali.

Berani jsou zkrátka zpátky ve hře a kladenským Jágrovi, Plekancovi a spol. zřejmě kvůli tomu naskakují vrásky. Extraliga se znovu rozjede příští týden a teprve její pokračování ukáže, zda nešlo jen o dočasné zlínské vzepětí. Tak jako Beranům mohou postačit pouhé dva zápasy k tomu, aby se vyšvihli na kýženou čtrnáctou příčku, může stejně tak jejich ztráta záhy znovu narůst na dvojciferné číslo. Každopádně ale dali svým fandům, kteří s mužstvem roky žijí a pamatují dva zlínské tituly, novou naději. Sezona není pro Zlíňany v žádném případě ztracená.

A mohla by mít i pikantní závěr. Pokud by Berani Kladno skutečně přeskočili, není vyloučené, že by v baráži narazili na ambiciózní Vsetín, který patří k favoritům první ligy. O level níž by si tak mohli blízcí rivalové zopakovat finálové souboje o extraligový trůn z jara 1995 a 1999. To by baráž dostala pořádný říz. O tom ale zatím ve Zlíně nyní zcela jistě nepřemýšlejí.

Čestmír Folk

Jako redaktor deníku Právo a webu Sport.cz v Brně působí od roku 1997. Předtím pracoval šest let v deníku Sport. V jihomoravském regionu se specializuje především na fotbal a hokej.

Reklama

Související témata: