Hlavní obsah

Jágr šel do NHL s nejhorší predikcí úspěchu, vzpomíná expert na odchod známého tria do zámoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostře sledovanou záležitostí je každoročně v zámoří i evropských hokejových baštách draft NHL. Tam si kluby vybírají talentované mladíky. Kdo je vybrán jako první, udělá si jméno, může se těšit na zajímavý kontrakt. Na druhou stranu se musí talent připravit na extra pozornost médií i fanoušků. Kdo je při výběru talentů nejúspěšnější? „Přál bych to Vegas," neskrývá v pořadu Příklep na Sport.cz Milan Antoš, bývalý hokejista a televizní expert. Upozorňuje, že se ale může stát, že jednička draftu není žádné terno. „Stává se, že se kluby úplně spletou," dodává. Řeč přišla i na dobu, kdy do zámoří odcházel legendární Jaromír Jágr.

Arizona a přízrak Jakuba KoreiseVideo: Sport.cz

 
Článek

Experti se v Příklepu rozpovídali o tom, jak je možné, že kluby při tvorbě týmu prostě vsadí na hráče, který nezapadne do jejich systému. „Vy takového hráče chcete mít podepsaného s tím, že třeba i jednou budete budovat tým, do kterého se bude hodit," vykládá Antoš s tím, že kluby hledají řešení pro místo v týmu, kde je tlačí bota.

Opakovaně se brání tomu, aby hodnotil, jak je který klub při draftu úspěšný. „Jsem schopen říct, kdo teď hraje výborně a kdo špatně. „To bychom si museli sednout a hodnotit draft po draftu. Pak by šlo říct, co byl dobrý tah. Nebo bychom našli hráče, který byl vysoko a nehraje."

Bedard, Mičkov, Šalé a další hvězdy draftu, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Antoš tvrdí, že sleduje v NHL týmy, co jsou v tabulce dole. „Jsem zvědavý, jaká tam bude obměna a jestli do toho sáhnou. Třeba na Columbus s Jiříčkem a Svozilem, který je dole. Zajímá mě, zda tam Češi dostanou šanci," dodává.

To, že draft může hodně klubu pomoci, ale nedává stoprocentní záruku, je jasné i Martinu Kézrovi, šéfredaktorovi sportovní redakce Práva a Sport.cz. „S drafty je to složité. Vyberete si hráče, co by se ti zřejmě měl hodit do koncepce, ale vše může být jinak. Být vysoko draftován znamená poměrně velký tlak," konstatuje zkušený novinář.

Moderátor Honza Homolka, šéfkomentátor O2 TV, namítá, že hráč draftovaný v prvním kole má větší šance, že si slavnou zámořskou ligu zahraje. Kézr souhlasí. „Ten předpoklad tady je. Ale pozor, přijde příležitost, ale hráč spadne do týmu, kterému to nejde. A pak se snadno řekne, že se ta volba nepovedla. Je složité ustát roli spojenou s tím být vysoko na draftu. Hodně záleží i na štěstí," zdůrazňuje.

Příklad ukazuje na triu českých hokejových legend, útočnících Jágrovi, Holíkovi a Reichlovi. „Jágr šel do zámoří s nejhorší predikcí z těch tří a dosáhl toho jednoznačně nejvíce. Měl štěstí na Pittsburgh, na manažera, na prostor od klubu, na Maria ma Lemieuxe, na Jirku Hrdinu," chrlí ze sebe novinář.

Každopádně v klubu NHL se může prosadit i hráč, který je vybrán třeba ve třetím kole draftu. „I tam může přijít trefa. Záleží na spoustě věcí," připouští Antoš. Moderátor pořadu vyzvídal, zda by to mohl být případ třeba talentovaného Čecha Stanislava Svozila. „Musí zesílit, aby ustál souboje, zvyknout si na rychlost. Byl bych rád, kdyby hrál," neskrývá Antoš.

Talentovaný obránce Stanislav Svozil byl draftován až ve třetím kole. Příspěk z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Neskrývá, že na loňském letní šampionátu dvacítek ho Svozil moc nezaujal. V zimním termínu už ale poskočil hodně nahoru. „Teď vypadal výborně. Hlava nahoře, překvapivé přihrávky. Záleží, jestli to chytne a Columbus bude připravený, že tam ten kluk je. Navíc mám trochu obavu, že mladé obránce tam mají," dodává, že bude sledovat, zda šance mladých českých hokejistů v zámoří přijde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.