Hlavní obsah

Jednáme, chystáme. Vancouver si chce pojistit Hronka. Žádný český bek nikdy nebral víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Filip Hronek loni stěhoval do Vancouveru, dostával generální manažer Canucks Patrik Allvin solidní kartáč, že za něj do Detroitu poslal volby v 1. a ve 2. kole draftu. V probíhající sezoně je však švédský GM veleben, jak kvalitní posilu sehnal. Není divu, že s 26letým obráncem by na západě Kanady rádi podepsali dlouhodobější kontrakt.

Foto: ETHAN CAIRNS, ČTK/AP

Český obránce Vancouveru Filip Hronek (vpravo) v souboji s Rossem Coltonem z Colorada

Článek

„Filipovi jsme předložili prodloužení smlouvy,“ prozradil Allvin, a rozdmýchal tak vlnu spekulací, kolik by měl Hronek dostávat. Jisté se však zdá, že žádný český obránce dosud v NHL nebral víc.

Odchovanec Hradce Králové prožívá v novém působišti životní sezonu, když těží ze spolupráce s vancouverským kapitánem Quinnem Hughesem, nejproduktivnějším bekem soutěže (13+67). Hronek je v bodování beků šestnáctý s 45 body (5+40), v hodnocení plus/minus figuruje dokonce na čtvrtém místě se 33 kladnými body. Pro Canucks se jeho hodnota navyšuje i tím, že je pravák a na této straně míval Vancouver problémy.

Hronkovi je sice někdy vyčítána obranná fáze nebo častější ztráty puku, ale klady jednoznačně převyšují. I díky české posile letos Vancouver vládne celé Západní konferenci a útočí na Presidents‘ Trophy.

Hronek je v posledním roce tříleté smlouvy na 4,4 milionu dolarů ročně, kterou ještě v Red Wings podepisoval se Stevem Yzermanem. Po sezoně má mít status chráněného volného hráče. Hronkův zámořský agent Allan Walsh byl na začátku března spatřen v Los Angeles před zápasem Canucks v Allvinově společnosti, takže interakce mezi oběma stranami probíhá.

Walsh chce pochopitelně šponovat cenu, ale GM Vancouveru a patrně i fanoušci by měli problém s tím, pokud by Hronkův roční výdělek přesahoval Hughesovu gáži, jejíž výše činí 7,85 milionu dolarů na sezonu.

Hronkovými aktuálními sousedy v sezonních statistikách jsou Zach Werenski, který v Columbusu hraje za 9,58 milionu na rok, ale i Vince Dunn, jenž má v Seattlu 7,35 na sezonu, což by více odpovídalo klubovým představám.

Server Canucks Way zmiňuje v souvislosti s Hronkem i Michaila Sergačova z Tampy, který bere 8,5 milionu na rok, na kontě má však 92 zápasů play off, zatímco zadák Vancouveru 0. Ale to se letos konečně změní a Hronek si poprvé v kariéře zahraje o Stanley Cup.

Allvin by se měl ale postarat o to, aby Canucks byli úspěšní i v dalších letech. A ze současné sestavy jsou na příští rok z obrany podepsáni jen Hughes, Carson Soucy a Noah Juulsen. Sehnat na smlouvu Hronkův podpis vypadá jako jasná priorita.

Žádný český obránce zatím v NHL neatakoval platovou hranici sedmi milionů dolarů na rok. Ani ty největší kapacity jako Marek Židlický (4), Tomáš Kaberle (4,25 milionu), Pavel Kubina (5), Michal Rozsíval (5) či Roman Hamrlík (5,5).

Od příští sezony se má však platový strop v NHL zvýšit na 87,7 milionu USD. A Hronek by si měl ukrojit podíl, se kterým se vyšvihne na čelo platového žebříčku všech českých zadáků, co kdy v zámoří hráli.

Reklama