Hlavní obsah

Jednička je jasná, nahoru vyšplhali Rusové. Jiříček se v evropském žebříčku udržel čtvrtý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to vypadá, že stejně jako loni nebude ani tento rok o jedničce draftu pochyb. Na Kanaďana Connora Bedarda by měl při letošním talentovém výběru v NHL navázat jeho krajan Macklin Celebrini z Bostonské univerzity. V závěrečném evropském žebříčku bruslařů, který zveřejnil Central Scouting, je pak na čtvrtém místě plzeňský obránce Adam Jiříček.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Adam Jiříček v dresu Plzně (archivní snímek).

Článek

Letošní draft se bude konat v supermoderní hale Sphere v Las Vegas od 28. do 29. června.

Jiříčkovi, který v první den draftu oslaví 18. narozeniny, ve skautských prognózách neuškodilo ani poranění kolena z MS juniorů do 20 let. Následně pak musel podstoupit operaci a sezona pro něj skončila. „Zranění neovlivnilo náš názor na Adama. Všichni víme, jaký je to talent,“ potvrdil ředitel evropského skautingu NHL Jukka-Pekka Vuorinen.

Nadějný zadák je mladším bratrem Davida Jiříčka, šestky draftu 2022, který si v této sezoně za Columbus připsal 42 startů (1+9). Adam zatím za extraligovou Plzeň odehrál 19 zápasů.

„Brácha potenciál na první kolo má. A já si ten jeho draft užiju. Adam byl se mnou v Montrealu, kde jsem měl hodně mítinků, dva dny jsem jen chodil po hotelích a on si užíval. Letos je draft ve Vegas, tak to si užiju zase já,“ řekl starší z Jiříčků v lednovém rozhovoru pro Sport.cz.

Druhým nejvýše postaveným Čechem evropského žebříčku je obránce Dominik Badinka (14.) hrající v Malmö., na 26. místě pak figuruje křídelník Ondřej Kos z finského Ilvesu, 31. je třinecký centr Miroslav Holinka. Mezi gólmany je nejvýš Vojtěch Hambálek z Liberce na 12. pozici.

V závěrečném evropském žebříčku přeskočilo Fina Konstu Heleniuse na nejvyšších pozicích ruské duo - dvoumetrový bek z Nižného Novgorodu Anton Silajev a technicky brilantní Ivan Děmidov z Petrohradu. A to přesto, že ruští hokejisté jsou kvůli napadení Ukrajiny vyloučeni z mezinárodních soutěží.

„Jak Silajev, tak Děmidov se mohou v budoucnu stát klíčovými hráči svých klubů v NHL. Děmidov je nejtechničtější hráč letošního draftu, a to i ve srovnání s hokejisty ze zámoří. Jeho dovednosti jsou jako z jiného světa,“ tvrdil Vuorinen.

O jedničce už je ale patrně rozhodnuto a klub, který vyhraje draftovou loterii, si bude pískat.

„Celebrini má tu vzácnou schopnost čelit každé výzvě, generovat výsledky a zároveň se stávat lepším hráčem,“ prohlásil ředitel Central Scoutingu Dan Marr. Sedmnáctiletý teenager jako nejmladší hráč v univerzitní NCAA dokonce získal Hobey Baker Award, každoročně udělovanou nejlepšímu hokejistovi soutěže. Bedard bude mít podle všeho zdatného nástupce.

Reklama

Související témata: