Hlavní obsah

Jet na olympiádu? Nevím, nikdo se mnou nemluvil, říká šéf ofenzívy Phoenixu Vrbata

Marek BurkertSport.czPrávo

V dresu arizonských pouštních psů si Radim Vrbata kroutí už šestou sezónu. Zažil tu trenérské pochvaly od Waynea Gretzkého, euforii z postupu do play off i dlouhé měsíce nejistoty, zda se klub nebude stěhovat. Málokdo z českých hokejistů v NHL si drží po tak dlouhé období tak vysokou laťku výkonů. Zda to však bude stačit i na olympijskou nominaci do Soči, to dvaatřicetiletý útočník netuší.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Radim Vrbata atakuje branku Islanders ve čtvrtečním duelu NHL.

Článek

Spadl vám kámen ze srdce, když se pro váš klub našli noví majitelé a nikam jste se nemuseli stěhovat, jak se o tom tolikrát mluvilo?

Kámen ze srdce asi spadl všem, co se točí kolem hokeje ve Phoenixu. Poslední čtyři sezóny nebyly jednoduché. Situace, kdy se nevědělo, jestli se budeme stěhovat, ovlivňovala všechny lidi kolem týmu. Nejen hráče, ale i trenéry, kustody, lidi z kanceláří. Byli jsme moc rádi, když se nakonec našel kupec a dotáhlo se to úspěšně do konce.

Byla by to pro fanoušky rána, kdyby se klub musel stěhovat? Mluvilo se třeba o Seattlu...

Myslím, že už se tady naučili hokeji rozumět. Za poslední čtyři sezóny jsme uhráli třikrát play off. I když třeba na začátku ročníku nemáme takové návštěvy, tak vždycky po Novém roce, kdy se blíží konec základní části a bojuje se o play off, chodí víc lidí a je i vyprodáno.

Jádro vašeho mužstva je už nějakou dobu stejné, je to výhoda?

Je pravda, že takové to zdravé jádro máme dané, ale nikdy není na škodu, když získáme posilu, která tu kvalitu posune ještě dál. Letos třeba před sezónou přišel Ribeiro, který nám vyřešil prvního centra. Osobně bych uvítal, kdyby přišlo nějaké levé křídlo, co by mohlo hrát se mnou a s Hanzim (Martinem Hanzalem). Co odešel Whitney, tak se kolem nás jen točí hráči. Uvítali bychom, kdyby se našel někdo, kdo by s námi hrál delší dobu.

Projevilo se nějak, že se proměnil formát NHL? Bude pro vás těžší dostat se do play off, když vám do divize přihodili ještě tak silný tým, jakým dlouhodobě je Vancouver?

Západní konference je pořád strašně vyrovnaná. Už jen dostat se do play off je úspěch, letos je to ještě víc vidět ve srovnání s Východem. V naší konferenci je konkurence daleko větší. Já ještě nezažil, aby to nebyl boj do úplného konce základní části. Nikdy jsme si pět zápasů před koncem nemohli říct: tak a máme to v kapse.

Po sezóně vám končí smlouva. Jak se hraje s pocitem, že svými výkony ovlivňujete jednání o novém kontraktu?

Snažím se na to nemyslet, ale samozřejmě to v hlavě mám. Po sezóně mi bude 33 let, takže to klidně může být moje poslední smlouva v NHL. K zápasům ale přistupuju pořád stejně odpovědně jako v jiných sezónách.

Prioritou je pro vás zůstat ve Phoenixu? Když jste před pěti lety Arizonu opustil a jako volný hráč pak zakotvil v Tampě, tak z toho nebyla sezóna, kterou byste se mohl chlubit.

Před sezónou jsme se s vedením bavili, nějaká jednání proběhla i během tréninkového kempu. Doufal jsem, že dojdeme k nějakému závěru, ještě než začne sezóna, ale to se nepovedlo. Takže teď hraju, jak nejlíp umím, a uvidíme, jak to dopadne.

Trh s volnými hráči byste si tedy klidně zase vyzkoušel?

Ve Phoenixu se líbí mně i rodině. Já ho beru jako absolutně nejlepší místo, kde jsem kdy hrál, ale musím brát v potaz i to, abych byl adekvátně ohodnocený podle výkonů, jaké jsem v posledních sezónách předváděl.

České střelecké komety minulé sezóny, jako jsou Jakub Voráček a Jiří Tlustý, se trápí. Ale vy jste pořád na svém, dokonce byste mohl vylepšit i osobní bodové maximum.

Když se podíváte na moje výsledky z posledních sezón, tak tam ta konzistence v produktivitě je dobře vidět. To je asi nejdůležitější věc – mít vyrovnané výkony a snažit se pořád zlepšovat. Člověka potěší, když mu naskakují body. Někdy ale děláte body, ani nevíte jak, a třeba to herně není úplně ono. Potom se zase stává, že herně se cítím opravdu dobře a góly nepřijdou. Ale i kvůli tomu, že mi jde o novou smlouvu, je to zatím dobré. Tak to snad bude pokračovat.

Může vám konzistence výkonů pomoci i na olympiádu?

Těžko říct, já bych o tom nechtěl moc mluvit. Je to věc trenérů, ti se rozhodnou, jaká bude nominace. Za měsíc uvidíme.

S Martinem Hanzalem byste ale v Soči mohli využít klubové souhry, nemyslíte?

Já vážně nevím, co mají trenéři v plánu. Už nějakou dobu ale tvrdím, že Martin je jeden z našich nejlepších centrů v NHL. Je i hodně nedoceněný, odvede strašně moc práce. Letos se na něj snáší chvála, i kvůli tomu, kolik má bodů, ale on hraje takhle dobře několik sezón.

Reprezentační trenér Hadamczik měl váš zápas Chicagem naplánovaný v itineráři své zámořské inspekční cesty, bavili jste se spolu o olympiádě?

Četl jsem, že tu má být, ale neviděl jsem ho. S nikým jsme ani já, ani Hanzi nemluvili...

Reklama

Související témata: