Hlavní obsah

Jiříčkovo zranění skautům nevadí. Plzeňský bek je před draftem v evropském top 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šampionát do 20 let skončil pro Adama Jiříčka už v prvním zápase se Slovenskem vážným zraněním, které mu ukončilo sezonu. Ani tahle velká nepříjemnost by ale neměla bránit jeho umístění na draftu v prvním kole. A třeba i v top 10. Sedmnáctiletý bek Plzně figuruje v posledním žebříčku, který zveřejnil Central Scouting NHL, v evropském top 5.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pro plzeňského Adama Jiříčka skončila sezona.

Článek

Renomovaní skauti vytvářejí před draftem, který se letos uskuteční 28. a 29. června v supermoderní hale Sphere v Las Vegas, čtyři rankingy rozdělené na zámořské a evropské bruslaře a gólmany.

Zaoceánskému žebříčku nepřekvapivě vévodí Kanaďan Macklin Celebrini z Boston University, v evropském je na první pozici útočník Konsta Helenius z Jukuritu. „Velmi talentovaný centr, který hraje druhou profesionální sezonu,“ ocenil Fina ředitel Central Scoutingu Dan Marr. „Je rychlý, šikovný, chytrý, ale taky hraje s rozvahou veterána.“

V pětici nejlépe hodnocených Evropanů Heleniuse doplňují Rusové Anton Silajev a Ivan Děmidov, na 4. pozici je český zadák Jiříček z Plzně a za ním finský křídelník Emil Hemming. Z dalších Čechů je na 22. pozici Ondřej Kos z Ilvesu, 29. je liberecký obránce Tomáš Galvas.

„Jiříček hrál ve svém druhém roce v Plzni významnější roli, přinášel sílu i solidní hru na obou stranách ledu. V obraně hraje těsně a efektivně, v útoku umí rychle číst a reagovat, aby posunul puk nebo se zapojil do hry,“ vyjmenovával Marr pro NHL.com.

Starší Jiříčkův bratr David byl draftován v roce 2022 jako šestka Columbusem, v jehož obraně už nyní pravidelně nastupuje. O Adamovi se skauti vyjadřovali možná s ještě větším respektem. Zranění pravého kolena z juniorského šampionátu a následná operace, které mladšímu z Jiříčků ukončily sezonu, však do jeho budoucnosti zanesly otazníky. NHL ale s talentovaným zadákem počítá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.