Hlavní obsah

Jsem zpět! Matthews zase začal doručovat. V Torontu si nezapomněli rýpnout do Mrázka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny nefiguroval v sestavě Toronta, jakmile ale dostal přihrávku do své kanceláře mezi kruhy, už se postaral, aby byla zásilka doručena na místo určení. Auston Matthews vymetl v nHL horní růžek branky, kterou v zápase s Chicagem (5:2) hájil Petr Mrázek. Loňský vítěz Maurice Richard Trophy a Hart Trophy se vrátil na led ve svém klasickém stylu.

Foto: Christopher Katsarov, ČTK/AP

Auston Matthews (34) z Toronta a Taylor Raddysh (11) z Chicaga.

Článek

„Bylo jasné, že adrenalin se zase dostaví. Energie mi v průběhu zápasu trochu vyprchala, ale většinu jsem se cítil dobře," vykládal Matthews, který vynechal pět utkání Maple Leafs kvůli pohmožděnému kolenu. Zranil se 25. ledna při rozcvičce před soubojem s Rangers. V jeho průběhu mu došlo, že to není úplná prkotina.

Souboj s Chicagem však kouč Toronta Sheldon Keefe přirovnal k náročnějšímu tréninku. „Ani bychom ho neměli nějak hodnotit. Dostali jsme unavený tým Chicaga, který měl za sebou utkání v Montrealu. Nebyl to zrovna souboj, který čekáte od NHL."

Vzpomínky na Austona Matthewse. Příspěvek z pořadu Příklep s Davidem RittichemVideo: Sport.cz

Deník Toronto Sun si navíc neodpustil rýpnutí do bývalého českého gólmana Maple Leafs. Mrázek s kanadským klubem v roce 2021 podepsal tříletou smlouvu, ale vydržel jen jeden turbulentní rok, který i kvůli zraněním nebyl povedený a vytrejdovali ho k Blackhawks. Mezi tyčemi Toronta nastoupil pouze ve 20 utkáních s nepříliš oslňujícími statistikami - průměr gólů 3,34 na zápas, úspěšnost zákroků 88,8 procenta.

„Mrázek není dobrým brankářem a Ilja Samsonov z Leafs ano," napsali teď v Sun. Jednatřicetiletý gólman trápícího se Chicaga je na tom řečí čísel v této sezoně ale ještě o něco hůř než v Torontu. Průměr 4,00, úspěšnost 88,4 procenta - nejhorší hodnoty v zámořské kariéře.

Na sociálních sítích se dost rozebíralo, že by Mrázek, i vzhledem k tomu, jak s ním v Torontu jednali, mohl mít extra motivaci. Ale znát to příliš nebylo. Ačkoli předvedl 37 zákroků, třikrát inkasoval v první třetině, před čtvrtým gólem nezkrotil u zadního mantinelu Marnerovo nahození a domácí kapitán John Tavares skóroval do odkryté branky.

„Snažíme se využívat jeden druhého. Konzistence je znát," líbilo se Matthewsovi, že zase naskočil do rozjetého vlaku.

V minulé sezoně se americký kanonýr rozmáchl a nastřílel 60 gólů. Letos se s 26 zásahy dívá na dostihy o nejlepšího střelce (1. McDavid 42, 2. Pastrňák 39) zpovzdálí. Od Matthewsova vstupu do NHL ale jen jeden hráč nastřílel víc branek než jednička draftu 2016 hájící barvy Toronta - washingtonský kapitán Alexandr Ovečkin.

Nejvíc gólů v NHL od sezony 2016-17
1. Alexandr Ovečkin (Washington) 287
2. Auston Matthews (Toronto) 285
3. Connor McDavid (Edmonton) 265
4. Leon Draisaitl (Edmonton) 264
5. David Pastrňák (Boston) 254

Už v létě ovšem Matthews avizoval, že nemíní zběsile nahánět statistiky a chce se soustředit na týmový úspěch. Za jeho působení sice Toronto šestkrát v řadě postoupilo do play off, nevyhrálo v něm však ani jednu sérii, z toho čtyřikrát ztroskotalo v sedmém zápase. Změní se to konečně?

Reklama

Související témata: