Hlavní obsah

Jste pokrytci, kritizují ruská média NHL. Naši kluci budou muset Stanley Cup ukrást, míní Fetisov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako velmi nepříjemné překvapení pro celé Rusko i jeho hráče samotné považuje někdejší vynikající obránce Sovětského svazu Vjačeslav Fetisov rozhodnutí NHL zakázat ruským hokejistům, kteří letos získají Stanley Cup, přivézt ho do své vlasti. Důvodem je ruský vojenský vpád na Ukrajinu, na němž se jako spojenec podílí i Bělorusko, jehož hráčů se restrikce ohledně poháru týká také, přestože žádný z nich u finalistů Tampy Bay ani Colorada nepůsobí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vjačeslav Fetisov.

Článek

„Jde o velmi nečekané rozhodnutí ze strany NHL. Stanley Cup s sebou vždy přináší speciální příběh, který umožňuje dětem sdílet radost se svými blízkými. Kdysi NHL také nechtěla, abych přivezl pohár do Moskvy. Ale to je můj domov, kde žijí moji příbuzní," vzpomíná 64letý Fetisov, že i na konci devadesátých let, kdy získal Stanley Cup dvakrát s Detroitem, si musel dupnout.

Na straně Tampy o slavný pohár usilují Rusové Andrej Vasilevskij, Michail Sergačjov, Nikita Kučerov, za Colorado zase Valerij Ničuškin.

„Teď ho kluci asi budou muset ukrást a přivézt ho," dodává sedminásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský šampion Fetisov.

Foto: @lbrabec, Twitter

Vjačeslav Fetisov na archivním snímku.

Ruská média pak ve svých komentářích nenechávají na NHL nit suchou. Třeba jeden z tamních nejnavštěvovanějších sportovních serverů championat.com mluví o pokrytectví.

„Tohle se obecně očekávalo, protože na konci února vydala NHL prohlášení, v němž oznámila pozastavení vztahů s obchodními partnery z Ruska a odmítnutí jakýchkoli akcí NHL v Rusku v blízké budoucnosti," píše Jelena Kuzněcovová.

„Přestože je liga slabá na to, aby se zbavila všech hvězdných Rusů, nadále je aktivně podporuje... Je to jen obchod, nic osobního. Ovečkinové, Kučerovové a Vasilevští přinášejí (pro NHL) spoustu peněz. Co to je, když ne pokrytectví? Bill Daly (zástupce komisionáře NHL) navíc potvrdil, že ruští a běloruští hráči budou k dispozici v blížícím se draftu," zakončuje autorka.

Reklama

Související témata: