Hlavní obsah

Kessel vylepší rekord "železných mužů" NHL, má na dosah tisícovku zápasů v řadě

Americký útočník Phil Kessel z týmu Vegas Golden Knights je novým "železným mužem" NHL. Zatím se o tuto pozici dělí s obráncem Keithem Yandlem poté, co si v pondělním utkání proti hokejistům Toronta připsal 989. start za sebou bez jediné přestávky. V noci na středu se na prvním místě osamostatní v utkání na ledě San Jose. A zatímco Yandle svou kariéru před měsícem uzavřel, Kessel má na dosah jubilejní tisícovku.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Phil Kessel z Vegas při utkání s Torontem.

Článek

"Žádné velké emoce neprožívám. Myslím, že to číslo znamená především fakt, že jsem už odehrál docela dost zápasů. Jaké za tím je tajemství? To nevím. Bez ohledu na cokoliv jsem se vždycky snažil nastoupit. Jsem ten, kdo vždycky radši hraje, než abych seděl. V kariéře vždy vynecháte nějaké zápasy. Ale já měl doteď prostě štěstí, o tom to je," řekl Kessel zámořským novinářům.

Když v pondělí nastoupil na led T-Mobile Areny, kde hrají Golden Knights své domácí utkání, uběhlo od začátku jeho zápasové série 4738 dní. Shodou okolností ji začal v barvách Toronta. "Už je to nějaký ten pátek, co jsem tam hrál, ale mám na tu dobu hezké vzpomínky. Čas strávený v Torontu jsem si užil, mám tam spoustu kamarádů a z Toronta je i moje žena," zmínil Kessel.

Sám si nepamatoval, kdy přesně vynechal zápas NHL. Kvůli potížím s ramenem nemohl hrát celý říjen na startu sezony 2009/10, ale pak 3. listopadu už nastoupil proti Tampě Bay. Maple Leafs tehdy prohráli, zatímco při vyrovnání rekordu mohl slavit i týmový úspěch a výhru 3:1.

"Odehrál jsem už hodně zápasů, ale pokaždé chce člověk vyhrát. Vždy je lepší, když vyhrajete. A když vyhrajeme i příště, bude to skvělé. Chci si to hlavně užít a vyhrát," prohlásil Kessel, jenž má v základní části NHL na kontě 1211 utkání a 958 bodů. V souboji s Torontem ho až dodatečně odhalený ofsajd připravil o jubilejní 400. gól. Přidal však asistenci číslo 559.

Jeho sérii nezastavilo ani narození prvního dítěte letos v březnu. Ještě v dresu Arizony nastoupil v Detroitu na jediné střídání, klubový vlastník Alex Meruelo mu pak zařídil soukromý let zpátky do Phoenixu, aby o životní událost nepřišel. Trenér Coyotes André Tourigny pak prozradil, že Kessel chtěl odehrát celý zápas.

Pokud bude mít pětatřicetiletý útočník na své straně štěstěnu i nadále, tisící zápas bez přerušení přidá 17. listopadu doma právě proti Arizoně. "Když o tom přemýšlíte, je to opravdu něco neuvěřitelného. Málokdy vidíte kluka, který odehraje všech 82 zápasů základní části v jednom ročníku. Ale jemu se to podařilo už v tolika sezonách za sebou, což je tedy vážně něco," řekl Kesselův spoluhráč Jack Eichel.

Pětka draftu 2006 Kessel hrál v minulosti také za Boston a Pittsburgh. S Penguins vyhrál v letech 2016 a 2017 Stanley Cup. S Vegas uzavřel v srpnu roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů.

"Má můj obrovský respekt," řekl kouč Toronta Sheldon Keefe. "Tohle je po všech stránkách hodně tvrdý sport. V nárocích na fyzickou připravenost, cestování a další věci. Hráči se potýkají s velkým opotřebením těla. Je tu fyzické opotřebení, ale také duševní. Být pořád spolehlivý a k dispozici týmu je hodně obtížné. Samo o sobě je to jistá dovednost. A je vážně oslnivé, čeho Kessel dosáhl," dodal Keefe.

Reklama

Související témata: