Hlavní obsah

X-man s českými kořeny. Montrealská senzace si buduje respekt i pěstmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stránce Elite Prospects jsou u jeho jména kanadská i česká vlaječka. Šance, že by se obránce Montrealu Arber Xhekaj objevil v reprezentačním dresu rodné země své matky, ale není příliš veliká. Ačkoli takových beků se teď Česku v zámoří moc nedostává.

Foto: David Kirouac, Reuters

Arber Xhekaj z Montrealu (vpravo) v pěstním souboji s tvrďákem Arizony Coyotes Zackem Kassianem.

Článek

Nedraftovaný nováček NHL s nevšedními parametry (193 cm/108 kg) by jistě zajímal i stavitele národního týmu. Xhekajovo dvojí občanství by tomu nahrávalo, jenže to by musel mít za sebou i dvě sezony po sobě v soutěžích pořádaných Českým svazem ledního hokeje...

Ve třetí obraně Canadiens teď ale 21letý řimbaba odehraje v průměru přes 15 minut na utkání. I mezi vytíženějšími zadáky Habs je nejproduktivnější (1+2) a taky nejtrestanější. Způsob, jakým Xhekaj nedávno seřezal mnohem zkušenějšího Zacka Kassiana z Arizony, byl impozantní.

"Při buly jsem se na něj usmíval. Ptal se mě, čemu se směju, a já řekl, že jemu. Pak do mě šťouchl hokejkou a zeptal se, jestli se mu chci postavit čelem. Tak jsem řekl: Určitě," popisoval vítěz konflikt, po němž Kassian umírněně prohodil: "Dobrá bitka..."

Xhekaj mezi tím učí spoluhráče i fanoušky vyslovovat své příjmení. Podle hokejisty by to mělo být správně: 'Jack-Eye'.

V juniorském věku už si ale zvykl i na přezdívku X, nebo X-man. V montrealské kabině ale dostal úplně jinou: 'Wi-Fi'. Vzhledem k tomu, že jeho příjmení vypadá spíš jako shluk náhodně seřazených písmen, která by mohla tvořit heslo.

"Každý rok jsem byl ve škole poslední na docházkovém seznamu. Učitelé se mě neustále dotazovali, jak se to vlastně vyslovuje," říká první hráč NHL, jehož příjmení začíná na X.

Xhekajův otec (také Arber) je kosovský Albánec, matka Simona pochází z Hradce Králové. Oba se potkali až v Hamiltonu.

Prosadit se v kanadském národním sportu na nejvyšší úroveň nebylo pro jejich syna snadné. Přesto se prokousal do jedné ze tří největších juniorských soutěží - Ontario Hockey League. V březnu 2020 byla ale pozastavena kvůli pandemii covidu a Xhekaj šel makat do řetězce Costco.

Koho by tehdy napadlo, že dostane pozvánku na kemp Montrealu a v historicky nejúspěšnějším klubu NHL podepíše v říjnu 2021 tříletou smlouvu? Ještě větší pozdvižení ale Xhekaj vzbudil, když se letos prosadil do sestavy kouče Martina St. Louise.

"Jsem tu, abych si udělal jméno a ukázal, že se budu svého týmu zastávat. A taky, že jsem dostatečně tvrdý na to, aby si každý dvakrát rozmyslel, jestli půjde po našich hráčích," vyhlásil Xhekaj.

Za těch pár zápasů už měli soupeři dost příležitostí poznat, že s tímhle brouskem s českými kořeny si není radno zahrávat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články