Hlavní obsah

Kladivo na šampiony! Arizona si proráží cestu na světlo, ale bez Vejmelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět vyhraných zápasů v řadě není v NHL zase tak něčím výjimečným. V případě Arizony jde ale o sérii s mohutným S na začátku. Coyotes v minulých pěti startech porazili všech pět posledních vítězů Stanley Cupu! Ani v jednom utkání však nenastoupil v brance vítězů Karel Vejmelka.

Foto: Profimedia.cz

Arizonský Karel Vejmelka společně s jeho brankářským parťákem a konkurentem v jedné osobě Connorem Ingramem

Článek

Naposledy v noci na úterý přejela Arizona vítěze z roku 2018 Washington 6:0! O dva dny dřív skončil výsledkem 4:1 duel se St. Louis (2019). Pouštní mužstvo zlomilo 4:3 v prodloužení i Colorado (2022) a 3:1 Tampu Bay (2020, 2021). Fantastická série pak začala výsledkem 2:0 na ledě letošních šampionů z Vegas. Triumfální pochod!

Při všech arizonských výhrách stál ale v brankovišti Connor Ingram, který byl po zásluze vyhlášen hráčem týdne NHL. V posledních pěti startech měl fantastickou úspěšnost zákroků 96,8 procenta a průměr stlačil na 0,99 gólu na utkání. „Právě teď je v zóně. O tom není pochyb,“ těší kouče Arizony Andrého Tourignyho.

„Už se nehraje na klasickou jedničku a dvojku. Chytá ten, kdo má momentální formu. A Karel po výborném začátku zažil zápasy, kdy dostával čtyři pět gólů,“ připomněl bývalý útočník New Jersey Patrik Eliáš, který se stejně jako Vejmelka narodil v Třebíči.

Český brankář Coyotes statisticky opravdu nevyčnívá. Z deseti startů od začátku získal jen dvě výhry a s gólovým průměrem 3,45 a úspěšností 89,2 procenta se nevejde ani mezi první padesátku brankářů sezony. Zápas vyhrál naposledy 21. října.

V posledních týdnech tak Arizona začala spoléhat na 26letého Kanaďana Ingrama, který před příchodem ke Coyotes odchytal v NHL jen tři zápasy za Nashville. V roce 2021 pak dobrovolně vstoupil do programu pomoci hráčům a strávil 40 dní v centru pro léčbu duševních poruch. Ingram uvedl, že trpí obsedantně-kompulzivní poruchou, která u něj ale nebyla diagnostikována, takže se sám rozhodl vyhledat pomoc.

Jeho první sezona v novém arizonském působišti nebyla vůbec výjimečná - 6 výher ze 22 zápasů, průměr 3,37 gólu. Teď má ale životní formu a jeho klub z toho profituje.

S bodovým ziskem 58,3 procenta je Arizona sedmá v Západní konferenci a předsezonní slova jejího generálního manažera Billa Armstronga o průlomové sezoně nevyznívají jako tlachy do větru. Jen se tak děje za trochu jiné gólmanské konstelace, než se čekalo.

Eliáš by ale Vejmelku pro tuto sezonu rozhodně neodepisoval. „Je to neustálý proces. Jednou jste nahoře, jednou dole. Obzvlášť na této pozici. Za měsíc může být zase všechno jinak a přeleje se to na stranu Karlose. V každém případě je v současné NHL potřeba mít dva vyrovnané gólmany. I jako dvojka můžete odchytat klidně 35 zápasů,“ říká legenda Devils.