Hlavní obsah

Konec si nepřipouští. Šance, že v této sezoně nastoupím, je ale velmi malá, přiznal Voráček

Nevypadá to moc dobře. I když do závěru základní části NHL zbývají ještě více než čtyři měsíce, útočník Columbusu Jakub Voráček už do ní s vysokou pravděpodobností nezasáhne. „Šance, že v této sezoně ještě nastoupím, je velmi malá,“ prohlásil 33letý hokejista, který se potýká s příznaky otřesu mozku, při pondělním setkání s novináři v aréně Blue Jackets.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Jakub Voráček na archivním snímku z června 2022.

Článek

Už více než měsíc absentuje v sestavě klubu z Ohia. Osudným se mu stal souboj s Drydenem Huntem z Colorada při listopadovém zápase v Tampere. Při souboji o puk inkasoval Voráček ránu hokejkou do obličeje. Do odvetného utkání Global Series ve Finsku z preventivních důvodů nezasáhl. Po odletu za oceán se pak jeho stav zhoršil.

Symptomů se Voráček stále nemůže zbavit, i když v pondělí uvedl, že se cítí ‚OK'. Jenže na hokejové zápasy to není ani zdaleka. A ještě dlouho nebude. Že je situace lídra mužstva neutěšená, připustil s obavami i generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen.

„Jake má za sebou během kariéry několik zranění hlavy. Po tom posledním mu lékaři doporučili, ať si dá chvíli pauzu, aby zjistil, zda příznaky, které má, odezní až do té míry, že mu jeho stav umožní vrátit se a zase hrát. Neočekáváme, že by se mělo vše vyřešit v blízké budoucnosti. Dáme Jakeovi tolik času, kolik jen potřebuje," sdělil Kekäläinen.

V zámoří se dokonce objevily spekulace, že Voráček ukončí kariéru, což ale bývalý reprezentační kapitán v pondělí odmítl.

„Viděl jsem nějaké zvěsti, že jsem ve složité situaci. Samozřejmě to není dobrý pocit mít otřes mozku, ale není to tak zlé, jak to v posledních dnech vypadalo podle zpráv z internetu," řekl Voráček, který měl podle vlastních slov sedm či osm zdokumentovaných otřesů mozku. „A pak jsou tam ty menší, o kterých si nejste jistý..."

Zranění hlavy v minulosti předčasně ukončilo kariéry mnoha vynikajícím hráčům NHL. Byli mezi nimi Eric Lindros, Scott Stevens, Paul Kariya, Keith Primeau nebo Marc Savard. Kladenský odchovanec se bude snažit, aby tuto řadu neprodloužil. I když vyhlídky jsou dost nejisté.

Voráčkovi popřál brzké uzdravení i jeho agent Allan Walsh, který si zároveň rýpl do komisionáře NHL. „Gary Bettman popírá souvislost mezi kumulativními nárazy do hlavy, které mohou vést v pozdějším věku k neurokognitivním poruchám," napsal.

„Samozřejmě se budu snažit, abych se pokusil o návrat, ale může to být opravdu dlouhý proces. Zatím to nevidím tak, že bych v blízké budoucnosti hrál, ale udělám všechno, co bude v mých silách, abych se zkusil vrátit na led," řekl Voráček, který je s 806 body (223+583) třetím nejproduktivnějším českým hráčem v historii NHL za Jaromírem Jágrem a Patrikem Eliášem. S 1058 starty je Voráček v českém pořadí sedmý.

Z vyjádření generálního manažera Columbusu to ale opravdu vypadalo v mnohem temnějších barvách, než si je český útočník v současnosti ochoten připustit.

„Bojím se hlavně o Jakea samotného, aby mohl žít normální život. I s ohledem na jeho mladou rodinu je tohle nejdůležitější: žít normální život. Je řada kluků, jimž se tohle stalo. A jeden z nich pracuje i pro náš klub," připomněl Kekäläinen také někdejší hvězdu Columbusu Ricka Nashe.

„Nejhorší na tom je, že nemůžu být s klukama v kabině a procházet každodenní rutinou. (Partnerka) Markéta mě má doma plné zuby, budeme v tom muset najít rovnováhu," pousmál se Voráček. „Ale nedá se nic dělat. Během kariéry jsem už prošel vším možným a hrál s kdejakým zraněním. Ale tohle je věc, kterou musím brát vážně."

V Columbusu má česká opora kontrakt do konce příští sezony. A pokud to jen trochu půjde, hodlá ho Voráček dodržet. „Nemůžu skončit. Chtěl bych tu smlouvu dodržet. Pokud toho budu schopen, budu jen rád. Ale záleží na doktorech..."

Reklama

Související témata: