Hlavní obsah

Konec výměn na MDŽ. V NHL je zájem o esa Calgary i pittsburského kanonýra. A co Kubalík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jen pár dnů, co obránce Calgary Noah Hanifin trápil hokejisty Bostonu ve dvou vzájemných zápasech. Zanedlouho už by ale 27letý americký bek mohl být součástí defenzivních řad Bruins. Uzávěrka přestupů v NHL je stanovena na pátek 8. března. Kdo se chystá na nákupy a kdo pověsí na dveře ceduli s nápisem: Výprodej?

Foto: Profimedia.cz

Dočká se český útočník ve službách Ottawy Dominik Kubalík trejdu? Zájem o jeho služby určitě bude.

Článek

Od roku 1980 bylo v den uzávěrky vyměněno celkem 1260 hráčů a 495 pozic na draftu. Trejdovali se mladíci i jednačtyřicetiletí kmeti Marc Recchi a Ron Francis. Osmadvacet vyměněných hráčů ve stejné sezoně vyhrálo Stanley Cup včetně Jiřího Šlégra (2002) a Stanislava Neckáře (2004). A cestovatel Mike Sillinger, který byl v NHL vyměněn devětkrát, se stěhoval v den uzávěrky hned dvakrát.

Ještě týden a něco mají generální manažeři 32 klubů na to, aby si stanovili taktiku pro patrně nejhektičtější den sezony. Někde už je jasno, že letos to do play off nevyjde a hodilo by se kádrem trochu zahýbat. Ale co týmy, které jsou na dostřel? Prodávat, vyčkat, všechno rozmetat?

Zmiňovaní Flames v posledních týdnech chytli slinu a play off si přiblížili na pět bodů. Pokud se ale GM Craig Conroy rozhodne poslat pryč kromě Hanifina i gólmanskou jedničku Jacoba Markströma a dalšího beka Chrise Taneva, na postup patrně můžou v Calgary zapomenout. Jenže za všechna tři jména by inkasovali vysokou protihodnotu, která jim pomůže do dalších sezon.

„Nebudu to ovlivňovat, je to na klubu,“ nechal se slyšet 34letý Markström, i když má ve smlouvě no-trade klauzuli. Mluvilo se o Devils, kteří hledají zkušeného gólmana, ale z trejdu zatím sešlo. Z New Jersey by se ale mohl i tak stěhovat Vítek Vaněček, jehož letošní čísla jsou za očekáváním - 3,18 gólu na zápas, úspěšnost zákroků 89,0 procenta.

Nejskloňovanější jména před uzávěrkou trejdů v NHL
Marc-André Fleury (Minnesota)
Noah Hanifin (Calgary)
Jake Guentzel (Pittsburgh)
Jacob Markström (Calgary)
Juuse Saros (Nashville)
Vladimir Tarasenko (Ottawa)

Flames už ale s obchody začali, když za švédského centra Eliase Lindholma dostali od Vancouveru kromě Rusa Andreje Kuzmenka i volbu v prvním kole draftu 2024. Letošní seznam mladých talentů nepovažovali za nabitý ani ve Winnipegu, když svůj pick v prvním kole poslali do Montrealu za Seana Monahana.

Dalším kanadským klubem, co by se měl pustit do obchodování, je Ottawa. Z velkých představ se vylíhla bídná sezona, a kromě Vladimira Tarasenka by mohl být zájem také o Dominika Kubalíka, který se u Senators neprosadil podle svých představ. Kdo by si za málo peněz chtěl pořídit solidního forvarda, který proměňuje přesilovky, ten může na plzeňského útočníka ukázat.

„Myslím, že to pro něj nemá žádnou cenu. Jeho pozice mi vysílá jasný signál, že se ho Ottawa bude snažit vyměnit do týmu pro play off,“ řekl v pořadu Příklep na Sport.cz generální manažer českého národního týmu Petr Nedvěd.

Zvláštní kapitolou je Pittsburgh, který má na soupisce kvarteto legend (Sidney Crosby, Erik Karlsson, Kris Letang, Jevgenij Malkin), ale generální manažer Penguins Kyle Dubas se do přestavby pouštět nehodlá.

„Vysoký standard, vliv, který tihle kluci mají, se projevuje i každodenním působením na mladé hráče. To jsou věci, které se nedají změřit,“ tvrdil Dubas. Pittsburským ‚klukům‘ je ale 36, 33, 36 a 37 let a v této sezoně jsou Penguins už devět bodů pod čarou ponoru.

Měnit klub by tak mohl spíš 29letý pittsburský ostrostřelec Jake Guentzel, který je toho času na marodce, ale po sezoně mu vyprší kontrakt. A seznam zájemců o jeho služby není krátký: Edmonton, Vancouver, Colorado, Carolina, Vegas, Detroit… Všichni mají o hráče, který sedmkrát po sobě nasázel v základní části 20 a více gólů, eminentní zájem.

K hojně skloňovaným jménům před uzávěrkou trejdů patří i centr Anaheimu Adam Henrique, na kterého údajně cílí v Bostonu. Díru, která vznikla v Tampě zraněním beka Michaila Sergačova, by mohl kromě Taneva zacelit třeba i Jakob Chychrun z Ottawy…

Přestupové okno v NHL se definitivně zavře na Mezinárodní den žen. Po deváté večer SEČ už se jím druhý březnový pátek neprotáhne ani noha.

Reklama