Hlavní obsah

Skolil bývalý tým, sklidil nadšení. Kane si pro sebe v Chicagu ukradl ovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památný večer, na který se jen tak nezapomene. Nejdřív se pod strop United Center stěhoval banner s číslem 7 a jmenovkou Chrise Cheliose, na konci zápasu NHL s Detroitem se pak aplaudovalo další legendě Blackhawks Patricku Kaneovi, i když vstřelil vítězný gól hostů. A zahanbit se nenechala ani někdejší supermodelka Cindy Crawfordová.

Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Patrick Kane se raduje z branky

Článek

Osmapadesátiletá kráska, která v devadesátých letech okupovala titulní strany prestižních magazínů, vystoupila v přestávkovém programu slavnostního zápasu. Crawfordová, která se narodila kousek od Chicaga, na třetí pokus z půlky hřiště trefila mezírku pro puk v brance a sklidila potlesk.

Mnohem větší aplaus ale směřoval už před utkáním k Cheliosovi, který v letech 1990-99 odehrál za Blackhawks 664 zápasů s bilancí 92+395. Na jeho oslavu dorazily do haly opravdové kapacity - Wayne Gretzky, Mark Messier, ale i slavní Blackhawks Ed Belfour a Marián Hossa, dokonce i bývalý basketbalista Bulls Dennis Rodman.

Než Cheliosova sedmička za zvuku písničky Tonight, Tonight od Smashing Pumpkins vystoupala ke stropu arény, promluvil 62letý vítěz tří Stanley Cupů (1986, 2002, 2008) a držitel tří Norris Trophy (1989, 1993, 1996) také ke Kaneovi.

„Patrick se zapíše do historie jako nejlepší hráč narozený v USA… Jen mě dnes prosím neokrádej,“ vtipkoval Chelios, který prý motivoval hráče Chicaga, aby nedělní duel vyhráli.

Všechno mu ale pokazil Kane, který se v prodloužení za stavu 2:2 dostal do úniku. Český gólman Petr Mrázek si hlídal střelu mezi betony, ale forvard hostů puk neomylně zametl nad lapačku do horního růžku. A pak si vychutnával majestátní ovace, které mu adresovali nejen detroitští fanoušci rozesetí v publiku, ale i většina diváků z Chicaga.

„Perou se ve mně emoce. Strašně zvláštní večer, bláznivý. Člověk se snažil zůstat koncentrovaný. Ale začal jsem hrát pořádně až tak od druhé třetiny,“ přiznal Kane, kterého Blackhawks draftovali jako jedničku v roce 2007 a on jim pak pomohl vyhrát tři Stanley Cupy v letech 2010, 2013 a 2015. Celkem za Chicago nastoupil do 1161 utkání a posbíral 1225 bodů (446+779), výš je v žebříčku Blackhawks jenom Stan Mikita.

Loni před play off ale Kane z týmu, který je v přestavbě, odešel a posílil New York Rangers, letos se o ještě jeden Stanley Cup snaží 35letý útočník v dresu Detroitu a v novém působišti si vede skvěle. Ve 27 zápasech posbíral 28 bodů (12+16) a Red Wings jsou i díky němu osm bodů nad postupovou hranou. Neděle ale ukázala, že v Chicagu je Kane stále považován za krále.

„I v tomhle dresu jsem chtěl fanouškům předvést, že jim bude navždycky patřit moje srdce,“ vyprávěl. „Patrick je prostě ikona. Na něj se tady bude vzpomínat vždycky,“ řekl nový chicagský idol Connor Bedard. Napodobit Kanea ale pro něj bude zatraceně těžké.

Reklama