Hlavní obsah

Kovaljov opouští Montreal, nepomohly ani protesty fanoušků

MONTREAL

Jen pár hodin poté, co mu vedení Montrealu Canadiens oznámilo, že s ním nebude prodloužena smlouva, našel hokejista Alexej Kovaljov v NHL nového zaměstnavatele. Zkušený ruský útočník se dohodl na dvouletém kontraktu s týmem Ottawa Senators, kde by měl ročně pobírat plat ve výši pěti miliónů dolarů. V Montrealu dostával v poslední sezóně o půl miliónu méně.

Článek

Generální manažer Montrealu Bob Gainey v pondělí brzy ráno oznámil v místním rádiu, že se s Kovaljovem nedokázali shodnout na výši dalšího kontraktu a proto se rozhodli už s ním nadále nevyjednávat. "Peníze, které jsme pro něj měli připravené, nyní použijeme na příchod jiného hráče, nechal se slyšet. Montreal rovněž upustil od varianty, že by v týmu pokračoval i bývalý kapitán Saku Koivu.

Canadiens byli v posledním týdnu na přestupovém trhu velmi aktivní ve snaze obměnit tým. Do klubu přišli Mike Cammalleri, Brian Gionta, Jaroslav Špaček, Hal Gill, a také vyměnili Chrise Higginse do New York Rangers za Scotta Gomeze, jehož výše kontraktu není zanedbatelná. I proto už nezbývají velké peníze na bývalé hvězdy klubu.

Šestatřicetiletý Kovaljov má za sebou také angažmá v dresu Rangers a Pittsburghu, v Montrealu strávil posledních pět sezón. Nejužitečnější hráč posledního Utkání hvězd právě v Montrealu byl v městě zaslíbeném hokeji velmi populární a v neděli dokonce dorazily před montrealskou halu Bell Centre více než dvě stovky fanoušků Canadiens, kteří vyzývali vedení klubu k prodloužení kontraktu s "Kovym".

Marie Hélène Pétrinová například řekla, že Kovaljov je "umělec, který vždy dokázal Bell Centre pořádně rozpálit." Podle dalšího fanouška Clauda Henriho je Kovaljov tím nejúžasnějším hráčem Montrealu od dob slavného Guy Lafleura. "Bez Kovyho už nebudou Canadiens stejný tým," posteskl si i France Hébert.

Alexej Kovaljov hraje v NHL od roku 1992 a o dva roky později slavil v dresu New York Rangers zisk Stanley Cupu. Prozatím odehrál ve slavné soutěži 1 151 zápasů, ve kterých nasbíral 394 branek a 547 asistencí. V Ottawě by měl nahradit Danny Heatleyho, který má v úmyslu tým opustit.

Reklama

Související témata: