Hlavní obsah

Král Karel. Vejmelka udivuje statistikami. Může být velkým gólmanem, zní z Arizony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nula z toho nakonec nebyla, přesto si gólman Arizony Karel Vejmelka ze zápasu proti Anaheimu připsal druhou výhru (2:1) ze tří startů v nové sezoně a nenápadně se sune mezi top brankáře NHL. Mezi těmi, na které dosud mířilo více než 100 střel, má nejvyšší úspěšnost zákroků (95,1 procenta) a druhý nejlepší gólový průměr (1,65).

Foto: Matt Kartozian, Reuters

Brankář Arizony Coyotes Karel Vejmelka.

Článek

„Byla to velká bitva, všichni se těšili na první domácí zápas a užili si ho. Skvělý pocit,“ zářil po utkání v Mullett Areně v Tempe Vejmelka, který v českém souboji zastínil krajana Lukáše Dostála mezi tyčemi Ducks, když předvedl 32 úspěšných zásahů.

„Před zápasem jsme si hodně zdůrazňovali, že bychom před jejich gólmanem měli vytvořit trochu větší provoz, abychom mu to ztížili,“ posteskl si anaheimský Frank Vatrano, který jako jediný z hostujících hráčů Vejmelku ve třetí třetině překonal.

V obráceném gardu chytající dlouhán si od prvních zápasů v NHL v sezoně 2021-22 začal podmaňovat brankoviště Coyotes a rychle se stával jejich oporou. V premiérovém ročníku si připsal 13 výher, v minulé sezoně jich měl 18 a rád by stoupal výš. Ambice Arizony jsou letos už trochu jinde. V Centrální divizi jsou po pěti zápasech třetí se třemi výhrami.

„Veggieho milujeme. Je to gólman, který se objevil zničehonic a šel krok po kroku, pravidelně se zlepšoval,“ řekl pro NHL.com/cs generální manažer arizonského klubu Bill Armstrong. „Důležité je, že v minulé sezoně se jeho výkony usadily. Míval zápasy, ve kterých čaroval, předvedl třeba 50 zákroků, ale taky míval horší dny - i když mnohdy to bylo tím, že před sebou neměl dobrý tým. Ale loni našel konzistenci. Už nemusel být klíčovým hráčem večera, ale podával vyrovnanější výkony. Doufáme, že teď udělá další krok.“

Vejmelka našlápnul solidně. Ze 103 střel nové sezony inkasoval jen pětkrát. A slušně se daří i arizonské dvojce Connoru Ingramovi (úspěšnost 92,6 procenta).

„Zatím nelze říct, jak často bude chytat jeden či druhý. Pro brankáře je to těžký kalendář a nám se náš tandem líbí. Ve Veggiem je ale pořád ještě víc, je v něm schopnost být velkým gólmanem,“ prohlásil Armstrong na adresu sedmadvacetiletého Vejmelky, který novou sezonu rozjel přesně podle slov svého šéfa.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články