Hlavní obsah

Tampa Bay - Colorado 2:3 PPStav série 1:3Lavina se utrhla v prodloužení! Colorado má našlápnuto ke Stanley Cupu

Aktualizováno

Hokejistům Colorada chybí už jen jediný krok k zisku slavného Stanleyova poháru. Ve čtvrtém finálovém duelu NHL zvítězili na ledě Tampy Bay 3:2 v prodloužení gólem Nazema Kadriho ze 73. minuty a vedou v sérii hrané na čtyři výhry 3:1 na zápasy. Na jeden gól poražených přihrál Jan Rutta, jeho spoluhráč Ondřej Palát nebodoval. Na druhé straně Pavel Francouz, který dochytal minulé utkání, zůstal na střídačce. Páté utkání je na programu v noci na sobotu od 2:00 SELČ.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Střelec rozhodujícího gólu Nazem Kadri (uprostřed) v objetí spoluhráčů z Colorada.

Článek
Fotogalerie

Už po 36 sekundách skóroval z dorážky nekrytý Anthony Cirelli a Tampa Bay vstřelila poprvé v letošním finále úvodní gól utkání. Brance předcházela tvrdá rána Erika Černáka a při zákroku ztratil Darcy Kuemper přilbu. První třetina patřila obhájci Stanleyova poháru, který soupeře přestřílel 17:4 a hrál nesmírně obětavě, když zblokoval jedenáct pokusů.

Colorado začalo prostřední část náporem a vyrovnalo ve 26. minutě ze své velké zbraně - přesilové hry. Hosté uzamkli Tampu v obranném pásmu a poprvé v sérii se prosadil Nathan MacKinnon. Se štěstím, puk se do branky odrazil od jeho brusle.

Domácí Victor Hedman v polovině utkání odčinil vyloučení, které Colorado potrestalo, krásnou individuální akcí. Švédský bek převzal puk od Rutty na obranné modré čáře, prošel do útočného pásma a střelou bekhendem z pravého kruhu ke vzdálenější tyči strhl vedení opět na stranu Tampy.

Colorado vstoupilo i do třetí třetiny aktivněji a ve 43. minutě vyrovnalo zásluhou čtvrté formace. Nico Sturm nejdříve donutil tečí Vasilevského k zákroku betonem a následnou dorážku, která skončila gólem, otřel o chrániče spoluhráče Andrew Cogliana. Domácí dělily jen centimetry ve 49. minuty od dalšího vedení, střelu Nikity Kučerova ale zastavila horní tyčka.

V prodloužení bylo nebezpečnější Colorado, únik Logana O´Connora zastavil Vasilevskij a poté mu dvakrát pomohla tyč. Avalanche ale byli za aktivitu odměněni. Kadri, který ještě není zdravotně fit a zasáhl až teď do prvního zápasu v sérii, ukončil prodloužení v čase 72:02 precizní střelou pod horní tyčku. Radost hostí propukla až o pár sekund později, protože se zdálo, že Vasilevskij ztlumil kotouč mezi rukou a tělem, ale puk byl zamotaný v síti.

Trenér Tampy Bay Jon Cooper měl pocit, že gól neměl platit. I když to neřekl, zřejmě měl za to, že Colorado hrálo v šesti.

Asistenci na vítězný gól si připsal i Kuemper a podle serveru ESPN se tak stal vůbec prvním brankářem v dlouhé historii NHL, který si připsal přihrávku v prodloužení finálové série. Colorado tak vyhrálo i druhé prodloužení v sérii a dělí jej jedna výhra od zisku prvního Stanleyova poháru od roku 2001.

Finále Stanleyova poháru - 4. zápas:
Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Cirelli (Černák), 31. Hedman (Rutta) - 26. MacKinnon (Rantanen, Makar), 43. Cogliano (Sturm, Helm), 73. Kadri (Lehkonen, Kuemper). Rozhodčí: McCauley, Sutherland – Barton, Murchison. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 39:37. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Kadri (Colorado), 2. Hedman, 3. Cirelli (oba Tampa Bay). Stav série: 1:3.
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Bogosian, Sergačov - Kučerov, Stamkos, Palát - Killorn, Cirelli, Hagel - Perry, Paul, Colton - Nash, Bellemare, Maroon. Trenér: Cooper.
Colorado: Kuemper - Makar, D. Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram - Rantanen, MacKinnon, Lehkonen - Ničuškin, Kadri, Landeskog - O´Connor, Compher, Newhook - Sturm, Helm, Cogliano. Trenér: Bednar.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2021/2022

  • Osmifinále

  • Florida - logo Florida Washington - logo Washington
    4 : 2
  • Toronto - logo Toronto Tampa - logo Tampa
    3 : 4
  • Carolina - logo Carolina Boston - logo Boston
    4 : 3
  • NY Rangers - logo NY Rangers Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 3
  • Colorado - logo Colorado Nashville - logo Nashville
    4 : 0
  • Minnesota - logo Minnesota St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Dallas - logo Dallas
    4 : 3
  • Edmonton - logo Edmonton Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Florida - logo Florida Tampa - logo Tampa
    0 : 4
  • Carolina - logo Carolina NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Colorado - logo Colorado St. Louis - logo St. Louis
    4 : 2
  • Calgary - logo Calgary Edmonton - logo Edmonton
    1 : 4
  • Semifinále

  • Tampa - logo Tampa New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 2
  • Edmonton Oilers - logo Edmonton Oilers Colorado - logo Colorado
    0 : 4
  • Finále

  • Tampa - logo Tampa Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    2 : 4