Hlavní obsah

Ani ťuk. Hlasování o klíčové ceny NHL se kompletně obešlo bez Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena pro nejlepšího nováčka pro Němce Moritze Seidera z Detroitu, druhé místo v hlasování o nejlepšího obránce pro švýcarského kapitána Nashvillu Romana Josiho. A kde jsou naši? Že mezi finalisty nejprestižnějších cen NHL nefigurují žádní čeští hokejisté, se vědělo už dlouho. Po zveřejnění kompletního pořadí ale víme, že tentokrát Češi v klíčových kategoriích nezískali v celkovém hlasování ani bod.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Ondřej Palát (18) u střídačky Tampy Bay po gólu proti Coloradu. Ani on není mezi oceněnými.

Článek

Nedostali se mezi 15 jmen v plebiscitu zámořských novinářů o nejužitečnějšího hráče (Hart Trophy), osmnáct nejlepších beků (Norris Trophy), 15 klíčových nováčků sezony (Calder Trophy). Ani mezi devítku gólmanů (Vezina Trophy), které nominují generální manažeři.

„Bohužel je to tak, že těch kluků, co hrají ve svých týmech NHL důležité role, je čím dál tím míň," posteskl si nejproduktivnější hráč v historii New Jersey Devils a expert Sport.cz Patrik Eliáš.

„Když jsem byl na svazu, tak jsme měli v zámoří 70 hráčů a 25 z nich bylo pro jejich kluby nepostradatelných," podotkl bývalý skvělý útočník Vladimír Martinec.

Konec 90. let, kdy držitele šesti Vezina Trophy Dominika Haška střídal na postu nejužitečnějšího hráče NHL Jaromír Jágr, jinak pětinásobný vítěz Art Ross Trophy, se ovšem zdá být jen mizející vzpomínkou.

V této sezoně byl nejproduktivnější Čech David Pastrňák z Bostonu (40+37) až na 40. místě celkového pořadí NHL a v hlasování o Hart Trophy na něj řeč nepřišla.

Přitom v sezoně 2019–20, kterou zakončil spolu s Alexandrem Ovečkinem jako nejlepší střelec základní části, se vyšplhal v nejvíce sledované kategorii na 4. příčku za trio Leon Draisaitl, Nathan MacKinnon, Artěmij Panarin. A pronikl také do prvního All-Star týmu soutěže.

Ve stejném roce se mezi finalisty Calder Trophy prostřílel třicetigólový Dominik Kubalík z Chicaga. Loni byl pak mezi nováčky šestý brankář Washingtonu Vítek Vaněček.

Ale tentokrát z českého pohledu nic. Ani ťuk.

Nemít nikoho mezi okruhem nominovaných na nejdůležitější individuální trofeje v NHL v zásadě ještě nic nevypovídá o stavu českého hokeje. A nikde není psáno, že třeba už příští rok se Pastrňák nevrátí mezi největší favority. V tuto chvíli však za mořem nikomu nepřijde divné, že hokejový svět se zde točí i bez zásadního českého přispění.

Reklama