Hlavní obsah

Lemieux si nepřeje rozlučkový ceremoniál

Jedna z největších postav hokejové historie Mario Lemieux, požádal klub Pittsburgh Penguins, aby nepořádal rozlučkový ceremoniál u příležitosti definitivního konce jeho bohaté kariéry. Podle místního deníku Pittsburgh Post-Gazette tak čtyřicetiletý montrealský rodák učinil především proto, aby byla pozornost věnována spíše týmu Penguins a jeho mladým hráčům než jemu samotnému.

Článek

Slavnost s následným vyvěšením Lemieuxova čísla 66 ke stropu Mellon Areny se měla konat na startu nadcházející sezóny, kdy Pittsburgh přivítá na svém ledě Philadelphii. Tento zápas připadá na 5. října, což je zároveň datum jedenačtyřicátých narozenin Lemieuxe, jenž je také spoluvlastníkem klubu, za který odehrál všechny zápasy své kariéry v NHL. Ten poslední se datuje k 16. prosinci 2005, kdy hráli Penguins proti Buffalu a Lemieux si v něm připsal jednu asistenci.

Celkem v NHL odehrál za sedmnáct sezón "jen" 915 zápasů, neboť ho pronásledovaly vážné zdravotní problémy a i kvůli nim se nemohl poprat o samotné čelo dlouhodobých tabulek NHL. V nich se jeho bilance zastavila na 690 vstřelených brankách, 1033 přihrávkách, což při součtu 1723 bodů představuje průměr 1,88 bodu na zápas. Lemieux se tak řadí hned za svého krajana Wayna Gretzkého, jehož průměr má hodnotu 1,92.

Lemieux je od léta roku 1997 členem hokejové Síně slávy, do níž byl uveden ihned po svém prvním oficiálním odchodu z jeviště NHL. Jeho číslo 66 bude i bez ceremoniálu viset u stropu haly v Pittsburghu a vyřazeno z užívání.

Reklama

Související témata: