Hlavní obsah

Lemieux zpochybnil výše trestů pro hráče New Yorku Islanders

NEW YORK

Spoluvlastník hokejového klubu z Pittsburghu Mario Lemieux zpochybnil výše trestů, které vyneslo vedení NHL po pátečním utkání Penguins na ledě New Yorku Islanders. Jedna z největších postav historie zámořské soutěže prý dokonce v souvislosti s tím zvažuje své další působení v nejslavnější hokejové lize světa.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Majitel Pittsburgh Penguins Mario Lemieux zdraví fanoušky

Článek

Islanders v pátek zvítězili nad oslabeným Pittsburghem 9:3, přičemž rozhodčí v utkání rozdali 346 trestných minut. Na ledě se odehrálo čtrnáct pěstních bitek a deset hráčů bylo vyloučeno do konce zápasu.

NHL následně potrestala desetizápasovou suspendací pittsburského útočníka Erika Godarda, který skočil na led ze střídačky a spěchal na pomoc brankáři Brentu Johnsonovi. Devítizápasový trest dostal útočník Islanders Trevor Gillies, který udeřil do hlavy a zranil Erika Tangradiho, další newyorský hráč Matt Martin vynechá nuceně čtyři utkání. Newyorský klub navíc dostal stotisícovou pokutu za to, že nedokázal kontrolovat chování svých hráčů.

Lemieux není s rozhodnutím spokojený

I přes poměrně vysoké tresty je však Lemieux, který zachránil Tučňáky v roce 1999 před bankrotem, s rozhodnutím NHL nespokojený. "Liga se musí lépe starat o dodržování principů ve hře a bezpečnost našich hráčů. Musí být jasné, že takové věci nebudou tolerovány a v opačném případě budou disciplinárně řešeny," uvedl Lemieux v oficiálním prohlášení.

"NHL měla příležitost vyslat jasný a důrazný vzkaz, že podobné jednání je neakceptovatelné a ostudné pro tento sport. Ale nestalo se tak," myslí si Lemieux. "Hokej je tvrdá a fyzická hra, což by také měla vždycky být. Ale to, co se stalo v pátek na Long Islandu, to nebyl hokej. To byla parodie. Bylo úmorné sledovat, jak se hra, kterou miluji, mění v takovou komedii," dodal.

Lemieux předeslal, že podobné případy by ho mohly dovést k rozhodnutí ukončit své působení v NHL. "Pokud události z páteční noci odrážejí současný stav ligy, myslím, že si budu potřebovat promyslet, zda toho chci být součástí," prohlásil Lemieux, aniž by však jakkoliv specifikoval výši trestů, kterou by považoval za odpovídající.

Pro vedení NHL však již celý případ skončil vynesením trestů a nic na tom nezmění ani prohlášení pittsburské legendy. "Jsme spokojení s tím, jak se liga vypořádala s pátečními událostmi. Na prohlášení pana Lemieuxe nebudeme nijak reagovat," uvedl zástupce komisionáře Bill Daly.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.