Hlavní obsah

Loupežník z povolání. Úžasný Vejmelka obral největší boháče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Boston to měl být jeden z těch lehčích zápasů venku. Páteční souboj NHL na ledě Arizony se ale pro hokejisty Bruins změnil v útrpnou šichtu a složité dobývání domácí branky, ve které se nemínil podvolit Karel Vejmelka. 43 zákroků bylo základem pro šťastnou výhru Coyotes 4:3.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Brankář Arizony Karel Vejmelka chytá střelu útočníka Bostonu Nicka Foligna.

Článek

Občas se říká, že brankář potřebuje body pro svůj tým ukrást. A před výkonem šestadvacetiletého gólmana z Třebíče by patrně smeknul cylindr i Arsène Lupin. Vejmelka Bruins o body pod umělým osvětlením jednoduše obral.

„Není na škodu, když máte Veggieho, který předvádí zákroky, co nám dávají šanci vyhrát," rozplýval se Lawson Crouse, střelec vítězného gólu v čase 59:46.

Sudí před ním nejprve signalizovali zakázané uvolnění, ale když se šourající puk přibrzdil o boční konstrukci bostonské branky, tak zase rozpažili. Obránce Bruins Derek Forbort chyboval a Crouse krásně zavěsil. Pak už s výsledkem nestačil nic udělat ani nejpilnější bostonský střelec David Pastrňák.

Coyotes se doma představili po úmorném čtrnáctizápasovém tripu (4-7-3), který zahájili 6. listopadu ve Washingtonu. Na cestách strávili více než měsíc vzhledem k termínové kolizi s programem univerzitního týmu, jenž má domovské prostředí také v Mullet Areně v Tempe. A po tak dlouhé době chtěli fanoušky potěšit, byť v hledišti seděly i početné zástupy příznivců Bruins.

Problém byl v tom, že Boston domácím moc nepůjčoval puk. „Je to skvělý tým. Věděli jsme, že to budeme muset ustát hlavně psychicky," tvrdil Crouse. Střelecká převaha nakonec narostla do poměru 46:16 pro hosty!

„Proto je taky těžké přijmout fakt, že z takového zápasu nemáme nic," nechápal útočník Bruins Nick Foligno.

Odpověď je jednoduchá: Může za to Vejmelka. Připsal si svou pátou výhru v kariéře s více než čtyřiceti zákroky. „Pomohlo mi soustředit se na každou střelu, byl jsem v zóně," uvedl. „S týmem jsme ale odvedli opravdu dobrou práci. Není to jen o mně, je to o nás," pravil vládce brankoviště.

Arizona dokázala porazit Boston poprvé od roku 2010 a v této sezoně si připsala osmé vítězství. Z toho sedm jich má na svědomí Vejmelka.

„Snažili jsme se vzít jim sílu v útočném pásmu, o zbytek se postaral Karel. Důležité bylo, že jsme byli neúnavní, v intenzitě jsme se jim vyrovnali," tvrdil kouč André Tourigny.

Obrana Coyotes ale občas pod tlakem působila dost chaoticky a musela se spoléhat na krádeže svého gólmana. Pastrňák sice v přesilovce srovnával na 1:1, jenže v následujících osmi pokusech pohořel. Neuspěl ani v samostatném úniku, stejně jako Jake DeBrusk. Byť není Arizona tak sledovaným týmem, její opora se zaskvěla jedním z nejlepších brankářských představení sezony.

„Dá se říct, že jsme dominovali, ale jejich gólman byl proti," litoval Foligno. „Měli jsme spoustu skvělých příležitostí, čistých šancí. Příště s nimi musíme naložit líp," zapomněl bostonský kapitán Patrice Bergeron pochválit Vejmelku.

Zatímco Bruins se se 43 body vyhřívají na špici celkové tabulky, Arizona je na dvaceti a místečko v play off na 99 procent znovu neutrhne. O to pozoruhodnější jsou však výkony české jedničky Coyotes.

Za týmem, který vyprodukuje jen 23,4 střely na zápas (nejméně v NHL) a nechá vystřelit na svou branku 35,0 střely (třetí nejvyšší průměr), chytá Vejmelka s úspěšností zákroků 91,3 procenta! Což je víc, než má teď např. vítěz Vezina Trophy 2019 Andrej Vasilevskij v Tampě (90,9).

Jen tak dál.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.