Hlavní obsah

McDavid a Matthews mohou získat i Ted Lindsay Award, šanci má také Josi

Střední útočníci Connor McDavid z Edmontonu a Auston Matthews z Toronta se vedle novinářské Hart Trophy ucházejí také o Cenu Teda Lindsayho, v níž o nejlepších hokejistech sezony hlasují sami hráči NHL. Třetím z dnes oznámených finalistů je obránce Nashvillu Roman Josi. V trojici usilující o Hart Trophy doplnil zámořské útočníky brankář Igor Šesťorkin z New York Rangers.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Kapitán Edmontonu Connor McDavid

Článek

Pětadvacetiletý Kanaďan McDavid je trojnásobným držitelem Ted Lindsay Award z let 2017, 2018 a 2021. Více než třikrát získali ocenění, jež do roku 2010 neslo jméno bývalého kanadského premiéra Lestera B. Pearsona, jen Wayne Gretzky (5) a Mario Lemieux (4).

McDavid si v základní části NHL vylepšil kariérní maxima ve všech hlavních statistikách. V 80 zápasech nastřílel 44 gólů, připsal si 79 asistencí a produktivitu soutěže ovládl se 123 body.

Také o rok mladší Američan Matthews v uplynulém ročníku zaznamenal svá nejlepší čísla v NHL. Díky 60 gólům ze 73 zápasů se stal nejlepším střelcem ligy, k tomu nasbíral 46 přihrávek.

Jednatřicetiletý Švýcar Josi byl nejproduktivnějším obráncem ligy a 96 body (23+73) z 80 zápasů překonal klubový rekord v produktivitě za sezonu. Cenu může získat jako první obránce od Bobbyho Orra v roce 1975.

Reklama

Související témata: