Hlavní obsah

McDavid může obhájit Hart Trophy, dalšími finalisty jsou Matthews a Šesťorkin

Útočník Edmontonu Connor McDavid může obhájit prestižní Hart Trophy pro nejlepšího hokejistu sezony NHL. Kanadský centr se v hlasování novinářů dostal mezi trio finalistů společně s kanonýrem Austonem Matthewsem z Toronta a brankářem New York Rangers Igorem Šesťorkinem.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Connor McDavid z Edmontonu se raduje z gólu proti Los Angeles.

Článek

Oba útočníci už mají za uplynulý ročník trofej jistou. McDavid dostane Art Ross Trophy za vítězství v bodování a Matthews Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce ročníku. Šesťorkin je také mezi třemi kandidáty na zisk Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře.

Pětadvacetiletý McDavid si v základní části vylepšil kariérní maxima ve všech hlavních statistikách. V 80 zápasech nastřílel 44 gólů, připsal si 79 asistencí a produktivitu soutěže ovládl se 123 body. Jako MVP sezony už byl oceněn v letech 2017 a 2021 a může se stát devátým hráčem historie, jenž Hart Trophy získá alespoň třikrát - a jako teprve třetí před 26. narozeninami po legendách Wayneovi Gretzkém a Bobbym Orrovi.

Také o rok mladší Američan Matthews v uplynulém ročníku zaznamenal svá nejlepší čísla v NHL. Střeleckou tabulku soutěže ovládl s 60 góly ze 73 zápasů, k tomu nasbíral 46 přihrávek. Hart Trophy může získat jako třetí hráč Toronta v historii a první od Teda Kennedyho v roce 1955.

Moskevský rodák Šesťorkin vévodil brankářským statistikám NHL s průměrem 2,07 obdrženého gólu na zápas a procentuální úspěšností 93,5. V 52 utkáních vychytal 36 výher a šest čistých kont. Šestadvacetiletý Rus se může stát třetím držitelem Hart Trophy z řad brankářů v tomto století po Careym Priceovi (2015) a Jose Theodoreovi (2002).

Obdobou novinářské Hart Trophy je Ted Lindsey Award, v níž nejlepšího hráče sezony určují sami hokejisté. Tři finalisté této ankety budou oznámeni v pátek.

Reklama

Související témata: