Hlavní obsah

Messier, Henderson a kouč King dostali Řád kanadského hokeje

Ottawa

Dva bývalí vynikající útočníci Mark Messier, Paul Henderson a trenér Dave King obdrželi v pondělí v budově parlamentu v Ottawě Řád kanadského hokeje. Nové ocenění pro osobnosti, které se zasloužily o rozvoj hokeje v Kanadě, se začalo udělovat teprve před rokem. Laureátů je momentálně osm.

Foto: Blair Gable, Reuters

Zleva Paul Henderson, Dave King, Mark Messier a kanadský premiér Stephen Harper.

Článek

Dvaapadesátiletý Messier během úspěšné kariéry v NHL vyhrál šestkrát Stanley Cup, pětkrát s Edmontonem a jednou s New York Rangers. Tři roky strávil i ve Vancouveru. Důrazný centr si získal respekt také díky vůdčím schopnostem na ledě i mimo něj.

Sedmdesátiletý Henderson, jenž čtvrtým rokem bojuje s leukémií a také s rakovinovým nádorem v žaludku, se zapsal do historie mezinárodního hokeje, když rozhodl ve prospěch Kanady slavné klání Summit Series v roce 1972 proti Sovětskému svazu.

Pětašedesátiletý trenér King vedl Kanadu na šesti světových šampionátech, ze kterých má dvě stříbra a jeden bronz, a také na třech olympijských hrách (1984, 1988, 1992). V NHL byl hlavním koučem Calgary a Columbusu, působil rovněž v Rusku, Německu a Švédsku.

Prvními nositeli řádu se loni stali Wayne Gretzky, Gordie Howe, Jean Béliveau, Cassie Campbell-Pascall a Gord Renwick.

Reklama

Související témata: