Hlavní obsah

Miliardová investice Letců opět středem pozornosti. Po posměchu tu je trojlístek nul

Šest zápasů, šest výher, čtyři vychytané nuly. Z toho tři pěkně za sebou. Naposledy se brankář Ilja Bryzgalov z Philadelphie předvedl proti New Jersey. Opět 100 procentní úspěšnost. Ruský gólman v NHL neinkasoval už 196 minut a 13 sekund. Skvělá bilance. Ale tento gólman zná i opačnou stranu pozornosti. Ví, jaké to je, když se mu nedaří.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Brankář Philadelphie Ilja Bryzgalov.

Článek

Před pár týdny bylo vše jinak, jedenatřicetiletý rodák z Togliatti se nevyhnul posměškům za své výkony. Věděl to on, věděli to ostatní. Bryzgalov si okusil statistiky, kdy se pohyboval jen nad hranicí 80 procent úspěšnosti zákroků. Teď má ale formu. A tohle jsou jeho poslední čísla - 100, 100, 100, 94,9 a 100. Numera, která připomínají výhru v loterii. Pro Letce a jeho sebevědomí určitě. Však také ruský gólman má za sebou kontrakt, který je přímo pohádkový a kvalitní výkony vedení Philadelphie očekává. Není divu, na jeho konto se odesílá tučný bankovní příkaz.

V létě minulého roku Bryzgalov stvrdil svým podpisem kontrakt na devět let. A to za částku jedenapadesát miliónů dolarů, což je při současném kurzu bez čtyřiceti milionů korun rovná miliarda.

Když tým vyhrává, každý má skvělé časy, řekl Bryzgalov

„Sehráli jsme neuvěřitelný zápas. Máme velmi dobré bruslaře, byli jsme hladoví. Blokovali jsme střely, jen jsem je sledoval, jak si užívají zápas," řekl Brazgalov po třetí nule v řadě. Rus dosáhl na třetí nejdelší časovou pasáž, kterou ve Philadelhpii gólman vychytal bez obdrženého gólu. Rekord Vanbiesbroucka z roku 1999 je 227 minut a 40 sekund. „Díky, že to vím. Když vyhrává tým, každý má skvělé časy," pronesl muž, který je opět středem pozornosti. Teď je nahoře.

„Není lehké přejít z jiného týmu s naprosto odlišnými očekáváními. Pro brankáře to je horší, on je padesát až šedesát procent týmu. Ve Phoenixu není tolik médií, není tam takový tlak. Možná to je jedna z věcí, kterou se musíte naučit, zvládnout tlak médií," řekl směrem k ruskému brankáři spoluhráč Kimmo Timonen. Právě Phoenix byl minulé tři sezóny pro Bryzgalova domovem.

Bryzgalov v této sezóně odchytal padesát zápasů, připsal si osmadvacet výher, procentuální úspěšnost má 90,82 a drží si průměr 2,53 gólů na zápas.

Reklama

Související témata: