Hlavní obsah

Carolina - Arizona 2:1Nečas dovedl Carolinu jako první hvězda zápasu k výhře nad Arizonou, zářil i Voráček

Raleigh
Aktualizováno

Tohle byl jeho den! Český útočník Martin Nečas se v NHL gólem a asistencí zásadně zasloužil o výhru Caroliny 2:1 nad Arizonou a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Nejprve v závěru druhé třetiny překonal Karla Vejmelku v brance hostů a vyrovnal na 1:1, necelé dvě minuty před koncem přihrál na vítěznou trefu Bretta Pesceho. Zářil i zkušený Jakub Voráček v barvách Columbusu. Jeho tým vyhrál nad New Jersey 4:3 po nájezdech a český útočník proměnil rozhodující nájezd, k tomu si připsal i dvě asistence. Bod za podíl na gólové akci má ve statistikách i český útočník New Jersey Pavel Zacha.

Foto: James Guillory, Reuters

Český útočník Martin Nečas z Caroliny krouží s pukem, stíhá ho obránce Arizony Ilja Ljubuškin.

Článek
Fotogalerie

Arizonu dlouho držel ve hře právě Vejmelka, který zlikvidoval 37 střel domácích. Překonat ho dokázal až bývalý spoluhráč z Komety Brno, jehož prudkou střelu od modré čáry i kvůli teči jednoho z bránících hráčů nedokázal chytit. Z podobné pozice pak uspěl i Pesce, jenž využil přesilovou hru.

Carolina tak udržela stoprocentní bilanci v nově sezoně. Po nevydařeném závěru přípravy, kterou ukončila třemi prohrami, nyní prodloužila svou vítěznou sérii už na osm zápasů. Arizona se naopak ani na devátý pokus výhry nedočkala.

Ďáblové doma nad Columbusem sice vedli, ale ještě do konce první třetiny nabrali manko. Velký podíl na tom měl i český útočník Blue Jackets Jakub Voráček. Ten nejprve parádně nabil přihrávkou Dánu Bjorkstrandovi, aby v 15. minutě pro příhře ryšavého Čecha překlopil skóre na stranu Columbusu Laine.

Ve druhé třetině si v souboji plném zvratů vzali hokejisté New Jersey náskok zpět, když u třetího gólu asistoval Pavel Zacha. Jenže nakonec duel dospěl nejen do prodloužení a následně i samostatných nájezdů. Tam byl jediným úspěšným exekutorem právě Voráček a rozhodl o výhře Columbusu.

"Nebylo to nic pěkného, ale každá výhra se počítá. Důležité bylo, že se našim lídrům dařilo, k výhře přispěli velkým dílem. Potřebujeme, aby týmy táhli," uvedl trenér Columbusu Brad Larsen. Jeho tým podržel i gólman Jonas Korpisalo, který kryl 36 střel a v nájezdech všechny pokusy domácích. "Nevedu si o střelcích žádné poznámky. Sázím na instinkt," vysvětlil Korpisalo.

Buffalo vedlo na ledě Los Angeles Kings ve 28. minutě o dvě branky, jenže nakonec nebodovalo. Králové dokázali ještě před druhou přestávkou snížit a v poslední dvacetiminutovce rozhodli o svém triumfu dvěma přesnými zásahy. Gólem a asistencí se v dresu vítězů blýskl zkušený Slovinec Kopitar

Slavit výhru mohl před vlastním publikem i Anaheim, jenž si poradil s Montrealem 4:2. Hosté sice dvakrát dokázal srovnat náskok, ale na dva góly z poslední části hry už odpovědět nedokázali.

Vítězný gól Anaheimu připravil přihrávkou Ryan Getzlaf a osamostatnil se v čele historické klubové produktivity od Teemu Selänneho. Šestatřicetiletý útočník Ducks má na kontě 989 bodů (279+710). "Hodně moc to pro mě znamená," řekl dojatý Getzlaf. "Ale není to tak, že bych převzal jeho místo. Teemu udělal pro zdejší hokej víc než kdokoli jiný a jsem rád, že můžu být v jeho společnosti," dodal.

Nováček soutěže ze Seattlu nestačil na Jezdce z New Yorku a podlehl jim 1:3. Hosté, v jejichž dresu se neprosadil český hokejista Filip Chytil, vedli od 4. minuty, zápas však pro sebe definitivně zlomili až v závěrečné části hry. Vítězství Jezdců jistil až zásahem do prázdné klece necelé dvě minuty před koncem Goodrow.

Výsledky zápasů NHL:
Carolina - Arizona 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 37. Nečas, 58. Pesce (Nečas) - 6. Fischer. Střely na branku: 39:23. Karel Vejmelka odchytal za Arizonu 58 minut a 25 sekund, inkasoval jednu branku z 39 střel a úspěšnost zákroků měl 94,9 procenta. Diváci: 14 343. Hvězdy zápasu: 1. Nečas, 2. Pesce, 3. Jarvis (všichni Carolina).
Anaheim - Montreal 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Branky: 4. Henrique, 13. Lettieri, 51. Terry, 59. Carrick - 5. Hoffman, 39. Evans. Střely na branku: 26:18. Diváci: 11 652. Hvězdy zápasu: 1. Getzlaf, 2. Henrique, 3. Terry (všichni Anaheim).
Los Angeles - Buffalo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky: 29. Grundström, 45. Kopitar, 54. Iafallo - 24. Asplund, 28. Olofsson. Střely na branku: 34:24. Diváci: 12 101. Hvězdy zápasu. 1. Kopitar, 2. Iafallo, 3. Kempe (všichni Los Angeles).
New Jersey - Columbus 3:4 po SN (1:2, 2:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Branky: 2. A. Johnsson, 29. Mercer, 30. D. Hamilton (Zacha) - 12. Bjorkstrand (Voráček), 15. Laine (Voráček), 55. Jenner, rozhodující sam. nájezd Voráček. Střely na branku: 39:26. Diváci: 10 239. Hvězdy zápasu: 1. D. Hamilton, 2. Subban (oba New Jersey), 3. Voráček (Columbus).
Seattle - NY Rangers 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky: 34. Eberle - 4. Kreider, 53. Fox, 59. Goodrow. Střely na branku: 32:18. Diváci: 17 151. Hvězdy zápasu: 1. Šesťorkin, 2. Goodrow (oba NY Rangers), 3. Eberle (Seattle).

Reklama

Související témata: