Hlavní obsah

Nejbizarnější hokejka v NHL? Frajer s ní dával padesát gólů, vzpomíná spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejky se vyrábějí patrně od 30. let 19. století, ohýbané čepele se však objevují až v 60. letech 20. století. Od té doby můžeme vídat různé druhy záhybů. Jedním z nejoriginálnějších se prezentoval americký útočník John LeClair. Jeho někdejší spoluhráč z Philadelphie, Tomáš Divíšek, vzpomíná v Příklepu na Sport.cz, že měl možnost si hůl slavného útočníka prohlédnout v šatně. „To se tak v kabině dělá, když někde jdu a vidím hokejku, která je zvláštní, tak ji vezmu do ruky, to dělají všichni,“ vypráví v hokejovém pořadu.

Nejbizarnější hůl v NHL? Frajer s ní dával padesát gólů. Video z PříklepuVideo: Sport.cz

 
Článek

Snímek hokejky najdete ve videu, stejně jako další bizarní kousek jedné z aktuálních hvězd NHL a řeč přichází i na originální omotávání hole páskou.

Ale zpět k LeClairovi. „On měl rovnou hokejku a měl to vlastně pootočené... ono to je na tu správnou stranu, ale vypadá to, že to je na druhou stranu... No a frajer dával padesát gólů," líčí Divíšek v Příklepu, když se na obrazovce objevuje LeClairova hokejka.

Do NHL v minulé sezoně zasáhl rekordní počet českých gólmanů. Roste u nás nový Hašek? Diskutujeme v PříklepuVideo: Sport.cz

Připomeňme, že LeClair patří k legendám NHL. V roce 1993 vyhrál Stanleyův pohár s Montrealem, později ve Philadelphii byl součástí obávaného útoku s Ericem Lindrosem a Mikaelem Renbergem. Elitní formaci Letců se přezdívalo Legie zkázy.

Bitkaři v NHL chybí, hokej směřuje k florbalu. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

LeClair je také prvním rodilým Američanem, jenž ve třech po sobě jdoucích sezonách NHL vstřelil 50 a více branek. Vyhrál také Světový pohár v roce 1996 a o šest let později pomohl Spojeným státům šesti góly v šesti utkáních k zisku stříbrné medaile na olympijských hrách. Na sklonku kariéry také oblékal dres Pittsburghu.

Více o hokejkách najdete ve videu z pořadu Příklep. Celý pořad z produkce Sport.cz si také můžete přehrát v podcastové podobě.

Reklama

Související témata: