Hlavní obsah

Nejdelší šňůra se třepí, Pittsburgh je pod čarou. Na výhru mu nestačilo ani 49 střel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáct let v řadě nechyběli v play off, teď ale hrozí, že se aktuálně nejdelší šňůra NHL přetrhne. Hokejisté Pittsburghu se po sérii nevalných výsledků poslední doby svezli pod čáru postupu. Přeskočila je mocně finišující Florida.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Útočná esa Pittsburghu Penguins Sidney Crosby (vpravo) a Jevgenij Malkin debatují na střídačce.

Článek

Rozdíl v aktuální formě je patrný na první pohled. Panthers z posledních sedmi zápasů nahrabali 13 bodů a mají jich celkem 79. Penguins z uplynulých čtyř startů nezískali nic. Ani pondělní souboj s Ottawou nebyl výjimkou. A zůstali na 78 bodech.

„Z nejrůznějších důvodů se nám teď vůbec nedaří. Na týmu vidím, jak se trápí. Taková období sice v hokeji přicházejí, my ale musíme najít způsob, jak z něj rychle ven," drbal si hlavu kouč Mike Sullivan, který v letech 2016 a 2017 dovedl Penguins ke dvěma Stanley Cupům.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Trenér Pittsburghu Penguins Mike Sullivan (uprostřed) sleduje výkon svých svěřenců.

Časy se ale mění. Pittsburgh vyhrál poslední sérii play off v roce 2018. A nyní mu akutně hrozí, že se mezi osmičku Východu ani neprotlačí.

„Musíme prostě jít zápas od zápasu," řekl kapitán Sidney Crosby. „Ale je to těžké, když i z takového utkání, ve kterém uděláte tolik dobrých věcí, nemáte zase nic."

Penguins zasypali gólmana Dylana Fergusona, který je v hierarchii Senators brankářskou čtyřkou, 49 střelami! Ujala se ale jen jediná z hokejky Rickarda Rakella z 55. minuty. Bouřící PPG Paints Arena však čekala na vítěznou trefu domácích marně. Nakonec Pittsburgh odcházel s prázdnou kvůli dorážce ottawského Drakea Bathersona v přesilovce.

„Mysleli jsme, že to tam padne nám," litoval Crosby.

Krátce před rozhodujícím okamžikem sice pittsburský Bryan Rust zablokoval rukou ránu Jakea Sandersona, ale v bolestech nedokázal puk vyhodit ze třetiny.

„Je mi jedno, jestli mi upadne ruka, ale ten puk musím dostat pryč," nadával si Rust.

Ottawská trefa byla ke smůle Penguins ještě navíc dost kuriózní. Z Bathersonovy hokejky se puk odrazil od jedné tyče do druhé. Ale až ve chvíli, kdy už si brankář Tristan Jarry myslel, že je překonán, mu puk ťuknul do brusle a skončil za čárou.

„Smutné," posteskl si Jarry. Za zbylých 129 sekund už Pittsburgh vyrovnat nedokázal.

Penguins ale na sebelítostivé kňučení nemají čas. Do konce základní části jim zbývá odehrát 12 zápasů, během kterých musí přeskočit buď Floridu, nebo Islanders, kteří s 80 body drží na Východě první divokou kartu, ale mají o jeden odehraný zápas víc.

„Je to jen na nás. V ofenzivě jsme aktivní, ale s tou produktivitou musíme něco dělat," mínil Jarry.

A je to úkol i pro Crosbyho. I když má pittsburský kapitán i ve své osmnácté sezoně v NHL znovu průměr přes bod na zápas. Lépe je na tom, už jen Wayne Gretzky s 19 takovými sezonami.

Kdo ve Východní konferenci nepostoupí do play off?
New York Islanders
25,9 %
Florida Panthers
24 %
Pittsburgh Penguins
50,1 %
Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Reklama

Související témata: