Hlavní obsah

Nejhorší gól v kariéře, lamentoval Hart. Philadelphia je pro brankáře zakletá

Tohle město je pro gólmany dlouhodobě prokletím. Brankář Philadelphie Carter Hart inkasoval v nočním zápase s Tampou gól, který bude mít ještě hodně dlouho na talíři. Od červené čáry a navrch s odrazem od zadního mantinelu...

Foto: Bill Streicher, Reuters

Gólman Philadelphie Carter Hart zasahuje během utkání s Tampou Bay.

Článek

Au! To tedy zabolelo. Jako by těch pohrom, které se na Flyers v poslední době valí, pořád nebylo dost. Deset porážek v řadě od 11. listopadu, po nečekaně slušném začátku propad ke dnu Metropolitní divize i Východní konference NHL. A do toho Hartova minela a výsledek 1:4.

V zápase s Tampou prohrávali domácí po dvou třetinách 0:3, ve třetí pak dostali gól, ze kterého bude mít jejich 24letý brankář asi delší dobu špatné spaní.

Ian Cole přišel ke druhé trefě v sezoně víc než lacino. Z poloviny hřiště nahodil puk, jenž prolétl kolem sudího, odrazil se od zadního hrazení a mířil k domácímu brankovišti. Hart ale neutěsnil prostor u pravé tyčky, poskakujíci puk nejprve ťukl ze strany do brankové konstrukce a od gólmanova betonu se svezl za čáru.

„Nejhorší gól v kariéře, špatně jsem to přečetl,“ hlesl Hart, byť se ho na tiskovce zastával i kouč John Tortorella. Ostatně gólmana po slabé chvilce nechal celý zápas dochytat.

Přitom to byl právě Hart, o kterém se říkalo, že by mohl dlouhodobou marnost Philadelphie mezi tyčemi změnit. Měl výbornou sezonu 2019–2020, kdy ze 40 zápasů zaznamenal 24 výher a v průměru inkasoval 2,42 gólu na utkání. Jenže další ročník byl příšerný – průměr 3,67 branky na zápas a zoufalá úspěšnost zákroků 87,7 procenta.

Hned se také ve Philadelphii vyrojily články, které se dají bez problému recyklovat takřka každou sezonu. Místní experti se v nich předhánějí v expresivních výrazech a přemítají, proč je post gólmana u Flyers dlouhodobě tak mizerně obsazený.

Přitom v klubové historii je řada brankářských hvězd. Pod střechou Wells Fargo Center se vyjímá banner s číslem 1 Bernieho Parenta, který pro Flyers vychytal dva Stanley Cupy v letech 1974 a 1975. V sezoně 1984–1985 získal Vezina Trophy Švéd Pelle Lindbergh, který však tragicky zahynul při autonehodě. Miláčkem publika byl i pozdější generální manažer klubu Ron Hextall, který neměl vůbec problém se servat do krve.

Když přišel do Philadelphie v roce 2000 Roman Čechmánek, chytal zpravidla skvěle v základní části, ale v play off už to tak dobré nebylo. Vyostřily se jeho vztahy se spoluhráči a po třech sezonách se stěhoval do Los Angeles.

Roli sehrála i špatná rozhodnutí managementu, který např. vytrejdoval Sergeje Bobrovského a na pozici jedničky si nechal ruského podivína Ilju Bryzgalova. Nevyšla také sázka na Stevea Masona. Ani Michal Neuvirth s Petrem Mrázkem nestabilizovali brankoviště Flyers.

V sezoně 2018–2019 odchytalo za Philadelphii aspoň jeden zápas od začátku osm gólmanů, což byl neslavný rekord NHL.

Když se objevil mladík Hart, začalo se na něj pohlížet jako na spasitele. Čtvrteční kuriozita však ukázala, že brankoviště Flyers je spíš případem pro exorcistu.

Reklama

Související témata: