Hlavní obsah

Nejhorší play off. Obviňujte mě, řekl Ovečkin s bilancí 0+0

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se díval na sebe, nemohl se pochválit. Kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin má za sebou nejhorší play off kariéry. V sérii s Rangers nebodoval a Capitals v souboji s nejlepším týmem základní části vyhučeli v nejkratším možném termínu - ve čtyřech zápasech.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Alexandr Ovečkin z Washingtonu pálí na bránu New York Rangers.

Článek

„Vždycky je těžké prohrát sérii. Měli jsme docela dobré šance, jen jsme nedávali góly. Naše lajna se moc neprosadila,“ prohlásil osmatřicetiletý Ovečkin po poslední porážce 2:4. „Ale obviňujte mě. Nehrál jsem dobře.“

Bez ruského veterána by Capitals patrně v play off ani nebyli. Ovečkin vstřelil v posledních 17 zápasech základní části 13 gólů. Z velké části díky němu se Washington s odřenými zády protáhl mezi postupující osmičku ve Východní konferenci. Ale na začátku vyřazovací části z něj energie kamsi vyprchala.

„Ve druhé polovině sezony odvedl Ovie neuvěřitelnou práci. Zejména poslední dva týdny, kdy každý zápas vypadal jako boj na život a na smrt. Měl jsem ale pocit, že ho to hodně fyzicky i psychicky vyčerpalo,“ tvrdil kouč Spencer Carbery.

V „rozlučkovém“ utkání Ovečkin odehrál jen 15:26 minuty, což je jeho šestý nejslabší čas na ledě za 151 zápasů, které v play off zvládl. V první třetině nedělního souboje to bylo dokonce jen 3:22 minuty.

A statistiky k němu byly nemilosrdné. Poprvé během patnácti play off zůstal bez bodu. Jen pět střel na branku je také nejnižším součtem kariéry. V prvním a čtvrtém duelu prostor mezi tyčemi netrefil ani jednou.

„Spousta puků se na jejich gólmana ani nedostala, hodně toho zblokovali. Na naše elitní lajny se Rangers připravili důkladně, hráli nám extrémně do těla,“ postěžoval si Ovečkin během série.

Carbery marně nabádal své hráče, aby kapitánovi pomohli víc. „Je pro nás extrémně důležité, aby se právě on dostal k nebezpečné střele.“ Ale kouč si také všiml, jak Ovečkina zdrtila vlastní chyba z druhého zápasu série, který Capitals v Madison Square Garden prohráli 3:4. Za stavu 2:3 měli hosté přesilovku, jejich hvězda však zpackala rozehrávku a Rangers dávali čtvrtý gól v oslabení.

„Byli u něj pokaždé velmi těsně. Když dostal puk, měl tak půl vteřiny na rozehrávku. To v této sérii hrálo ohromnou roli. Když se neprosadí v přesilovkách, je to problém,“ tvrdil Carbery. Pro „cara Alexe“ bylo těžké nahodit motory. Prostě se nerozjel, jak bývalo jeho zvykem.

Dosud nejméně bodů v play off Ovečkin posbíral v roce 2013, kdy Capitals v úvodním kole padli také s Rangers. V sedmi zápasech měl washingtonský lídr 1+1. Nejlépe naopak zahrál v roce 2018, když 15 góly a 12 asistencemi pomohl získat první Stanley Cup v klubových dějinách.

Za normálních okolností by Ovečkin balil kufry na mistrovství světa, kam mají ale Rusové kvůli vpádu na Ukrajinu zakázaný přístup. Může tak sbírat síly na další sezonu, v níž bude dál krájet náskok Waynea Gretzkyho na čele střelecké tabulky. V této sezoně prošedivělý ruský hokejista nastřílel 31 branek, na vyrovnání absolutního rekordu (894) jich potřebuje ještě 41.

Na otázku, zda se neobává, že si letos s Washingtonem zahrál play off naposled, jen špitl: „Doufám, že pár šancí ještě dostanu.“