Hlavní obsah

Rittich v brance utnul kanonádu. Edmontonu ale stačil i jeden gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Připrav se, jdeš do akce.“ V těžké chvíli poslali šéfové hokejového Los Angeles poprvé v play off mezi tyče Kings českého brankáře Davida Ritticha a ofenzivní hody rázem ustaly. Edmontonu však stačil na výhru jediný gól, v přesilovce ho vypálil obránce Evan Bouchard.

Foto: Yannick Peterhans, Reuters

Gólman Los Angeles David Rittich při jednom ze zákroků proti Edmontonu.

Článek

Za stavu 1:3 na zápasy týmu LA akutně hrozí, že s Oilers vypadne potřetí v řadě hned v prvním kole vyřazovací části.

„Myslím, že Dave chytal dobře. Zklamáním je, že žádný brankář nevyhraje, když sami nevstřelíme ani jeden gól. Svou práci odvedl, o tom není pochyb, ale my prostě musíme skórovat,“ zoufal si kouč Kings Jim Hiller.

S Rittichem za zády byl celý domácí tým mnohem odpovědnější. Soupeřům z Kanady povolil jen 13 střel na branku a 17 jich zablokoval. Na Stuarta Skinnera přitom hráči z Kalifornie vypálili třiatřicetkrát, ovšem bezvýsledně.

„Takhle dobře jsme v sérii ještě nehráli,“ mínil kouč. „Rozhodly ale speciální týmy, tuhle bitvu jsme nezvládli.“

Hiller se v neděli rozhodl pro Ritticha, když Cam Talbot, týmová jednička, měl z předchozích tří zápasů s Oilers průměr 5,30 gólu na utkání a úspěšnost zákroků 86,1 procenta.

„Cam odvedl slušnou práci, ale David za nás chytal celý rok opravdu dobře,“ vysvětloval Hiller svou volbu. „V posledních šesti týdnech uběhl mezi jeho starty nějaký čas, ale vůbec se o něj nebojím,“ tvrdil kouč o gólmanovi, který naposledy chytal 13. dubna.

Rittich ale opět prokázal, že je schopen nastoupit po dlouhé zápasové pauze a nezhroutit se z toho. V pěti startech, kdy šel do branky po více než týdnu, měl v základní části bilanci 4-1-0 s úspěšností zákroků 95,3 procenta a průměrem 1,61 gólu na zápas.

„I když třeba chvíli seděl, tak přišel a odvedl výbornou práci,“ ocenil kouč. O to víc ho štvalo, že Rittichova impulsu nevyužili spoluhráči. „Musíme se podívat na video, abychom si ukázali, co jsme před jejich brankou dělali špatně,“ řekl Hiller.

Teď vypadá logicky, že by měl na prvního máje do brankoviště Kings od začátku znovu poslat Ritticha. Fanoušci LA věří, že jim ‚Big Save Dave‘ sezonu ještě prodlouží.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články