Hlavní obsah

Nejproduktivnější hráč v první lajně Detroitu. Kubalík se Yzermanovi povedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pátečním gólu na ledě Chicaga, kde prožil své první tři sezony v NHL, cítil Dominik Kubalík rozpaky. Ne snad z toho, že by zarmoutil bývalé spoluhráče, ale ze zbytečné porážky 3:4 v prodloužení. I když svou trefu moc neslavil, bylo znát jak ho ztracený bod štve. Nostalgie se za mořem nenosí, plzeňský kanonýr už je plně oddán svému novému klubu z Detroitu.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Dominik Kubalík (vpravo) z Detroitu v souboji o puk s Troyem Terrym z Anaheimu.

Článek

O pár desítek hodin později si Kubalík důstojně spravil chuť. Na výhře 5:1 s Anaheimem se podílel gólem a dvěma asistencemi. Red Wings chytili start sezony. Osmdesátiprocentní bodový zisk (8 bodů z pěti zápasů) je třetí nejlepší ve Východní konferenci. A 27leté české křídlo je se třemi góly a pěti asistencemi nejproduktivnější v týmu.

"Cítím se opravdu dobře, i když moc nedovedu popsat proč. Do mužstva jsem rychle zapadl, vyhovuje mi systém," líbí se Kubalíkovi, třetímu nejlepšímu nováčkovi sezony 2019-20. V tandemu s chicagským kapitánem Jonathanem Toewsem tehdy sypal gól za gólem a jako jediný z 'prvoročáků' se dostal na 30 branek.

V dalších dvou sezonách už to bylo slabší i vzhledem k Toewsově zdravotní absenci a nevalným výkonům celého týmu. Přesto Kubalík v dresu Blackhawks zaznamenal celkem 62 gólů. Nový kontrakt mu ale nabídnut nebyl a hledal příležitost na volném trhu.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Dominik Kubalík slaví svoji trefu se spoluhráči z Detroitu v utkání NHL proti Anaheimu.

Toho mazaně využil generální manažer Red Wings Steve Yzerman, který si Kubalíka zavázal dvouletou smlouvou na 5 milionů dolarů. Roční gáže tak českému útočníkovi klesla ze 3,7 na 2,5 milionu, což se vzhledem ke službám, jaké Kubalík v Detroitu odvádí, jeví jako jeden z dalších Yzermanových majstrštyků.

"Myslím si, že jsme tým dost vylepšili. Těší mě, že jsme vyřešili některé důležité potřeby. A teď doufám, že předvedeme naši lepší tvář," prohlásil Yzerman, který z volného trhu přivedl osm nových tváří a do funkce kouče usadil bývalého asistenta Tampy Dereka Lalondea.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Tuhle ránu ještě brankář Anaheimu John Gibson českému snajprovi Dominiku Kubalíkovi chytil

Před pár dny nový trenér Red Wings dával Kubalíka za příklad, jak rychle se hráč může v týmové hierarchii vyšvihnout. Původně se s plzeňským odchovancem počítalo do třetí formace. Sezonu začal ve čtvrté, ale i vzhledem ke zranění Tylera Bertuzziho a osobním problémům Jakuba Vrány teď exceluje vedle Dylana Larkina a Lucase Raymonda v elitní lajně. "Hraje skvěle, velmi efektivně. Ať postavíme Dominika v sestavě kamkoli, dokáže se prosadit. To je ohromně cenná vlastnost," chválil Lalonde.

Proti Ducks Kubalík napálil v přesilovce do branky puk po ideální pobídce Oskara Sundqvista, asitence zaznamenal také v početní převaze. "Přesilovky nám fungují. Hlavně jsme nevymýšleli v nic složitého, ale odhadli jsme správný moment na zakončení. V jednoduchosti je síla," pousmál se nejproduktivnější detroitský hráč.

Klub, který v letech 1991-2016 pětadvacetkrát v řadě postoupil do play off (a získal čtyři Stanley Cupy - 1997, 1998, 2002, 2008), se za posledních šest let ani jednou neobjevil mezi postupující osmičkou. Yzermanovi už docházela trpělivost a v létě se odhodlal k dramatičtějším změnám, což je pro Kubalíka jen dobře.

"Cesta to bude ještě dlouhá, ale nabrali jsme správný směr," myslí si kouč Lalonde.

Reklama