Hlavní obsah

Nejtvrdší obránci v NHL? Češi!

Nejen Jakub Voráček, ale i další hokejisté z České republiky se umisťují na předních příčkách statistik NHL. Parádní disciplínou českého hokeje je zejména statistika hitů, tedy čistých nárazů do soupeře. Roman Polák je v této statistice celkově třetí z celé NHL, navíc s jasným náskokem vede mezi obránci. Vysoko se umísťují také Radko Gudas a Jan Hejda.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Český bek Roman Polák (vlevo) se raduje z přesného zásahu proti Rangers.

Článek

Roman Polák potvrzuje, že letní přechod ze St. Louis do Toronta se mu skutečně vyplatil. V novém klubu je druhým nejvytíženějším hráčem po kanadském obránci Dionu Phaneufovi. Český bek odehraje v průměru 21 minut a 31 sekund za zápas. V 17 střetnutích nasbíral už 71 hitů a úspěšný je také ve statistice zblokovaných střel. Soupeřův pokus o zakončení zastavil 44krát a je v celé soutěži pátý. Rodák z Ostravy přes své výrazně defenzivní úkoly už také stihl v novém působišti dvakrát skórovat.

O tom, že zápasy s Torontem jsou opravdu bolestivé, svědčí i umístění jeho spoluhráčů ve statistice hitů. Leo Komarov je z celé ligy druhý. Dion Phaneuf je pro změnu druhý mezi obránci.

Do první pětice beků s nejvyšším počtem hitů se kromě Poláka zařadili další dva Češi. Radko Gudas je čtvrtý a Jan Hejda pátý. Zmíněná trojice beků jakoby svým počínáním chtěla vyvrátit obecné přesvědčení o tom, že českému hokeji chybí potřebná tvrdost.

Statistika hitů: obránci v NHL
1.Roman Polák (Toronto)17 zápasů71 hitů
2-3.Dion Phaneuf (Toronto)1755
2-3.Brooks Orpik (Washington)1655
4.Radko Gudas (Tampa Bay)1352
5.Jan Hejda (Colorado)1550
68-73.Ladislav Šmíd (Calgary)1722
114-120.Marek Židlický (New Jersey)1715

Reklama

Související témata: