Hlavní obsah

Neon Leon čtyřikrát rozsvítil. 'Céčkový' Edmonton ale německou gólovou estrádu nevyužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se už teď udělovala Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče letošního play off NHL, patřil by Leon Draisaitl z Edmontonu k nejvážnějším kandidátům. Německý kanonýr Oilers nasázel v úvodním duelu druhého kola proti Vegas čtyři góly. Jenže k výhře to stejně nevedlo.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Leon Draisaitl (29) z Edmontonu se raduje z gólu proti Vegas.

Článek

Podruhé během dvou dnů nevyužil tým usilující o Stanley Cup mimořádného střeleckého představení svého hráče. V noci na středu padl Dallas doma se Seattlem 4:5 v prodloužení, když se o všechny góly Stars postaral veterán Joe Pavelski. O den později něco podobného přes Draisaitlův mimořádný výkon postihlo Edmonton ve Vegas - 4:6.

Dva čtyřgólové večery po sobě zažila NHL naposledy v roce 1988, kdy se takto prosadili John Tucker z Buffala a den po něm Tony Hrkac ze St. Louis.

Draisaitl jedenácti góly za sedm zápasů překonal i výkony Waynea Gretzkyho a Marka Messiera z play off 1983, kteří se za stejný počet utkání trefili devětkrát. Sedmadvacetiletý Němec je nyní s bilancí 11+4 v čele statistik play off, v němž převyšuje i suveréna základní části, svého centra a kapitána Connora McDavida (2+9).

„Leon předvedl skvělý výkon. Ohromná škoda, že jsme si to nechali utéct," litoval další Draisaitlův spoluhráč z první lajny Evander Kane. „Leon byl úžasný, celé play off je opravdu dobrý, ale náš tým dokáže dělat věci mnohem lépe než dnes," rozčiloval se kouč Jay Woodcroft.

Už je to sedmá série v řadě během čtyř po sobě jdoucích sezon, ve které Oilers prohráli první zápas. „Vegas jsou dobrý tým. Ale není to nic, s čím bychom si nedokázali poradit nebo co bychom nevěděli. Je to jen na nás, že jsme nedokázali předvést náš nejlepší hokej," tvrdil Draisaitl, který přitom hosty celý zápas držel ve hře.

Ve čtvrté minutě poslal Edmonton do vedení v přesilovce, na konci první třetiny nachytal gólmana Vegas Laurenta Brossoita, když mu puk nahodil na záda, od nichž se odrazil za čáru. A na začátku třetí části 'Neon Leon' v další početní výhodě dovršil hattrick a srovnal na 3:3.

Spoluhráče tím však příliš neinspiroval. „Myslím, že jsme předvedli náš béčkový, možná céčkový zápas," usoudil obránce Mattias Ekholm.

Oilers přitom po vyhrané sérii prvního kola s Los Angeles neodletěli do Kanady, ale zůstali v Kalifornii a sbírali síly, aby jim neutekl začátek druhého kola ve 400 kilometrů vzdáleném doupěti hazardu. „Každá chvíle, kterou nestrávíte v letadle, je dobrá," pochvaloval si McDavid relax na sluníčku u vody.

Na všechny Draisaitlovy trefy ovšem Golden Knights měli odpověď. Jen minutu po vyrovnávacím gólu poslal Vegas do vedení Ivan Barbašev a za dalších 50 sekund navýšil náskok Chandler Stephenson.

„To se prostě nesmí stávat, nemůžeme takhle pitomě inkasovat," ulevil si Kane.

Draisaitl sice udeřil počtvrté, jenže středeční marnost Oilers podtrhlo špatné střídání, kdy měli na ledě včetně gólmana sedm hráčů a závěrečných 63 sekund tak strávili v oslabení. Přesto zkusili power play, Jack Eichel ale bez potíží trefil opuštěnou branku hostů. Konec.

Možnost ukázat, že druhé zápasy zvládají, budou mít Draisaitl a spol. v noci na neděli (1:00 SELČ). Oilers slibují, že tentokrát v tom německého tahouna nenechají samotného.

Reklama

Související témata: