Hlavní obsah

Neuvěřitelný gól brankáře! Takový dáte jednou za život, zářil štěstím hrdina Rinne

New York/Praha

Užíval si, slavil s rukama nad hlavou a byl to báječný pocit. Věděl, že možná takový pocit pozná jen jednou za život. A ta chvíle přišla. Gólman Predators Pekka Rinne vstřelil gól do sítě Chicaga v zámořské NHL a stal se dvanáctým brankářem v historii zámořské soutěže, kterému se povedlo skórovat. Nashville vyhrál zápas 5:2. „Vždycky jsem o něčem podobném snil. Rád hraju s pukem a hvězdy mi tentokrát přály, že jsem mohl dát gól," zářil po utkání sedmatřicetiletý Fin.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Gólman Predators Pekka Rinne vstřelil gól do sítě Chicaga v zámořské NHL a stal se dvanáctým brankářem v historii zámořské soutěže, kterému se povedlo skórovat.

Článek
Fotogalerie

Naposledy se brankář zapsal do statistik NHL jako střelec 19. října 2013, tehdy slavil Mike Smith z Phoenix Coyotes. Zkušený Fin skóroval 22 sekund před koncem za stavu 4:2, když zasáhl odkrytou klec Chicaga. „Vedli jsme o dva góly, tak jsem to prostě zkusil poslat na branku," vykládal jeden z hrdinů večera.

Rinne je prvním brankářem klubu Nashville Predators, který opravdu sám vstřelil gól. Ve statistikách má sice jednu trefu zapsanou i gólman Chris Mason. Ten se ale 15. dubna 2006 jen jako poslední hráč Nashvillu dotkl puku, o zbytek se postarali soupeři z Phoenixu. Ti chybovali při hře bez brankáře. Prudkou přihrávku na modrou čáru nezachytil bek a puk se doklouzal až do branky.

„Samozřejmě chápu, že se taková věc asi povede jednou za život. Ale fakt se mi to líbilo," lebedil si v pozici střelce gólu Rinne. „Byl to úžasný pocit, když jsem viděl puk, jak míří do branky. Abych byl upřímný, myslel jsem, že jde trochu vlevo, několikrát poskočil. Ale srovnalo se to a skončil v brance," líčil šťastný brankář.

Chvíle plné nadšení si užíval naplno. „Zvedl jsem ruce a pokusil se chovat nejvíc cool, jak jsem mohl. A pak už se jen slavilo," vykládal Fin.

Přehled brankářů, kteří v NHL vstřelili branku
Billy Smith (NY Islanders) - 28. listopadu 1979 proti Coloradu,
*Ron Hextall (Philadelphia) - 8. prosince 1987 proti Bostonu,
*Ron Hextall (Philadelphia) - 11. dubna 1989 proti Washingtonu,
*Chris Osgood (Detroit) - 6. března 1996 proti Hartfordu,
*Martin Brodeur (New Jersey) - 17. dubna 1997 proti Montrealu,
Damian Rhodes (Ottawa) - 2. ledna 1999 proti New Jersey,
Martin Brodeur (New Jersey) - 15. února 2000 proti Philadelphii,
*Jose Theodore (Montreal) - 2. ledna 2001 proti Islanders,
*Jevgenij Nabokov (San Jose) - 10. března 2002 proti Vancouveru,
Mika Noronen (Buffalo) - 14. února 2004 proti Torontu,
Chris Mason (Nashville) - 15. dubna 2006 proti Phoenixu,
Cam Ward (Carolina) - 26. prosince 2011 proti New Jersey,
Martin Brodeur (New Jersey) - 21. března 2013 proti Carolině,
*Mike Smith (Phoenix) - 19. října 2013 proti Detroitu,
*Pekka Rinne (Nashville) - 9. ledna 2020 proti Chicagu.
Poznámka: Hvězdičkou jsou označeni brankáři, kteří se prosadili střelou do prázdné branky, ne díky vlastnímu gólu soupeře.

Reklama

Související témata: