Hlavní obsah

Odkoukal jsem od něj zrovna takovou blbost, vzpomíná český gólman, jak kryl záda legendě NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství ve Stanley Cupu v roce 1994, triumf na Světovém poháru o dva roky později, účast na třech olympiádách včetně té v Naganu, kde jako jednička Spojených států stál proti českému výběru ve čtvrtfinále. Řeč je o Miku Richterovi, legendárním gólmanovi NHL, na něhož vzpomíná také Milan Hnilička, jenž mu kryl záda v New Yorku Rangers. „Skvělej člověk,“ odpovídá pohotově v hokejovém v pořadu Příklep na Sport.cz, když na Richtera přichází řeč.

Odkoukal jsem od něj zrovna takovou blbost, vzpomíná český gólman v pořadu Příklep, jak kryl zádě legendě NHLVideo: Sport.cz

 
Článek

Rodák z Litoměřic se octl v šatně Jezdců v sezoně 1999-2000 poté, co se z pozice jedničky Sparty rozhodl opět odejít za moře. A tentokrát už se premiéry v NHL dočkal. Odchytal dvě utkání.

Víc jej do branky jeho kolegové nepouštěli. Dvojku dělal spíše Kanaďan Kirk McLean, jedničkou byl fenomenální Richter, který byl přitom ke svým náhradníkům velmi vstřícný. „Mám na něj velikou vzpomínku, protože jsem tenkrát přišel nově, relativně mladej, a on okamžitě nabízel, jestli chci bydlet u něj v bytě na Manhattanu," líčí současný sportovní manažer české reprezentace.

Příklep s Milanem HniličkouVideo: Sport.cz

„Mike byl velký hráč, ale také skvělý člověk tady v tom, oni jsou trošku jiná mentalita," říká s obdivem. „Hvězdy tam byly hodně otevřené k mladým, o kterých věděly, že mají perspektivu k prvnímu týmu, tak se k nim hezky chovaly," pokračuje olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

Co dělá Mike Richter a další slavní hokejisté po kariéře? Některé příběhy vás možná ohromí. Pasáž pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Možnost bydlet u jedné z ikon newyorských Rangers však nevyužil. „Já koukal jako vrána, bylo mi to blbý. Odmítl jsem to samozřejmě, radši jsem bydlel támhle někde v hotelu v lese, nebo když byly zápasy, tak na Manhattanu," vypráví Hnilička.

Během ročního působení v New Yorku se snažil využít spolupráce se slavným brankářem pro svůj vlastní rozvoj. „Myslím si, že od té doby jsem hrál s o něco ostřejšími bruslemi, protože on byl znám tím, že měl obrovský žlábek na bruslích, z toho opravdu mohla kráva pít, co on měl za žlábek," prozrazuje dnes již 49letý funkcionář.

„A já to od něj odkoukal, takovou blbost zrovna, takže se mnou pak měli kustodi problémy po zbytek mé kariéry, protože když jsem šel brousit, tak museli sundat kotouč a nasadit speciální. Stál jsem je spoustu práce, ale to bylo díky Mikovi," dodává Hnilička.

Více zážitků z kariéry Milana Hniličky najdete v pořadu Příklep.

Reklama