Hlavní obsah

Opice! Hráč v zámoří rasistickým gestem urazil bratra hvězdy NHL, dostal vyhazov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedlouho poté, co zámořským hokejem otřásla aféra kolem českého útočníka působícího v AHL Kryštofa Hrabíka, který za rasistické opičí gesto vyfasoval stopku na 30 zápasů, je tu další podobný incident. Tentokrát jde o obránce Jacoba Panetta z třetí nejvyšší americké ligy ECHL, který obdobnými gesty měl počastovat černošského beka Jordana Subbana, bratra slavného P. K. Subbana z New Jersey Devils.

Foto: Gary McCullough, ČTK/AP

Jordan Subban (vlevo) a Jacob Panetta obličejem dolů držen v sevření dalším hráčem.

Článek

K incidentu došlo během prodloužení zápasu Jacksonville s Jižní Carolinou v rohu za brankou domácích. Z dostupných záběrů je vidět, že se Subban snaží vyprovokovat Panettu k bitce. Oba hráči na sebe něco pokřikovali, ale rozhodčí je roztrhli a odváděli směrem na střídačku. Situace se zdála být zažehnána.

Jenže poté Panetta předvedl gesto, při kterém roztáhl ruce od těla, což Subbanovi zřejmě připomínalo opici, a to ho rozzuřilo. Nasupeně se snažil dostat na soupeře a na ledě se strhla hromadná bitka. Na incident upozornil Subbanův slavnější bratr P.K., hrající v NHL za Devils.

„Lize na východním pobřeží se neříká džungle proto, že by můj bratr a další černošští hráči byli opice!" napsal k videu, zachycující „rasistické gesto." Samotný Panetta totiž popírá, že by šlo o rasismus. „Snažil jsem se udělat gesto kulturisty. Stejné jsem už předváděl i dřív," uvedl s tím, že neřekl žádné rasistické urážky nebo své gesto nedoprovodil žádnými zvuky.

Panetta se prý po zápase snažil ještě Subbanovi omluvit, ale neúspěšně. Klub jeho chování neobměkčilo, Jacksonville Icemen s ním rozvázali smlouvu. „Aby bylo jasno, my jako majitelé klubu máme s rasismem nulovou toleranci. Přestože soutěž nyní bude situaci prošetřovat, rozhodli jsme se hráče okamžitě propustit," uvedli v prohlášení s tím, že se omlouvají každému, koho se incident dotkl.

Vedení ECHL přitom bylo mírnější, hráče by „jen" suspendovalo, dokud neskončí vyšetřování. Klub SC Stingrays, ve kterém působí Subban, ve svém prohlášení uvedl, že plně za svým svěřencem stojí, podporuje ho a to, co se stalo, považuje za otřesné.

Foto: Gary McCullough, ČTK/AP

Rozhodčí měl co dělat, aby rozzuřeného Jordana Subbana udržel.

Reklama