Hlavní obsah

Osiří Hertl? O evropská esa Sharks se v NHL může strhnout mela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit celou kariéru v jednom klubu NHL, znamená mj. postupně se loučit s těmi, kteří vám byli oporou na jejím začátku. Teď ovšem Tomáši Hertlovi v San Jose akutně hrozí, že přijde i o dva spoluhráče, kteří mu ještě dodávali pocit, že jsou Sharks konkurenceschopní.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Tomáš Hertl (48) ze San Jose při utkání s Floridou, na snímku jsou dále Sam Bennett (9) a Gustav Forsling (42).

Článek

V neděli kalifornský tým vyhrál nečekaně 4:1 ve Washingtonu, když český útočník pečetil výhru do prázdné branky a nepřekazil mu to ani Alexandr Ovečkin, který se snažil Hertla tvrdě atakovat. Možná to byl jeden z posledních zápasů, kdy si mohl 29letý český centr zahrát vedle švýcarského křídelníka Timo Meiera a švédského beka Erika Karlssona.

Uzávěrka přestupů je v NHL naplánována na 3. března ve 21 h SEČ. A ‚Tommyho parťáci' patří mezi nejžhavější jména, o nichž se mluví.

Hertl během uplynulých let zažil, jak z klubu odešli ikoničtí hráči Joe Thornton, Joe Pavelski, Patrick Marleau, Brent Burns. A ledoborec Západní konference se postupně začal měnit v děravý škuner. Třikrát po sobě Sharks nehráli v play off a nepovede se jim to s velmi vysokou pravděpodobností ani letos, jelikož mají na postupové příčky patnáctibodovou ztrátu.

Pochopitelně si to uvědomuje i generální manažer Mike Grier. A zprávy ze zámoří naznačují, že z aktuální situace bude chtít vytlouct něco do dalších sezon.

„Patří to k naší práci," je už s odchodem v podstatě smířený Meier, kterému dobíhá čtyřletá smlouva. Šestadvacetiletý Švýcar v této sezoně nastřílel 30 gólů, a s Hertlem vytvořili sehranou dvojici. Seznam zájemců o služby průbojného křídla je údajně dlouhý. Už z něj ale podle všeho vypadli Rangers, kteří angažovali ze St. Louis Vladimira Tarasenka.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Tomáš Hertl ve velké šanci před brankou Washingtonu

Meier by však před trade deadline mohl zaparkovat v New Jersey, veliký zájem je údajně i v ambiciózním Buffalu.

„Pokud je šance získat top 6 útočníka, pak by do toho měli Devils jít," soudí nejproduktivnější hráč jejich historie Patrik Eliáš.

Komplikovanější situace je kolem zadáka Karlssona, který se 73 body (18+55) přeskočil Davida Pastrňáka z Bostonu a aktuálně je pátým nejproduktivnějším hráčem sezony. Dvaatřicetiletý Švéd, jehož oblíbeným pivem je Staropramen, už taky vyjádřil touhu dostat se do týmu, kde bude mít naději na Stanley Cup.

Problémem je výše jeho odměny, která zpod platového stropu ubírá 11,5 milionu dolarů ročně... A Karlsson má smlouvu ještě na další čtyři sezony.

Podle zámořských zdrojů televize Sportsnet situaci sondoval Edmonton. Oilers údajně chtějí, aby se Sharks v případě výměny dál podíleli na Karlssonově platu asi 40 %. Grier je ale ochoten uvažovat o dvaceti procentech, jelikož Sharks si v současné době ponechávají 34 procent ze smlouvy Brenta Burnse, což je 2,72 milionu dolarů, až do sezony 2024-25.

„Pořád by si ale za Karlssona mohlo San Jose říct o hodně, jeho výměna by mi dávala smysl," soudí Eliáš.

Klíčové ale je, zda to bude dávat smysl Grierovi. A také, jestli přesun do konkrétní destinace odsouhlasí Karlsson, jenž má ve smlouvě ‚no trade' klauzuli.

Odchod dvojnásobného vítěze Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL ze San Jose měl být původně posezonním tématem, ale už teď je kolem švédského playmakera extrémně rušno.

O tom, že je jednou nohou na cestě ze Sharks, se loni psalo i o Hertlovi, který nakonec podškrábl osmiletou smlouvu na 65,1 milionu dolarů. Že by se v blízké době přiblížil v San Jose Stanley Cupu se teď ale zdá ještě nepravděpodobnější.

Reklama

Související témata: