Hlavní obsah

Oslabení i první obrana? Sharks chtějí českého zadáka na prominentní místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Filip Zadina vyměnil Detroit za San Jose, ještě netušil, že bude mít po boku u Sharks další tři Čechy jako tomu v některých fázích jeho angažmá bylo u Red Wings. V Kalifornii už čeština nebude občas znít jen díky Tomáši Hertlovi a Radimu Šimkovi. Na krajany se kromě Zadiny těší i bek Jan Rutta.

Foto: Právo

Hokejista Jan Rutta pózuje s fanynkou.

Článek

Třiatřicetiletý bek přišel do San Jose z Pittsburghu v rámci výměny za nejproduktivnějšího zadáka minulé sezony a trojnásobného držitele Norris Trophy Erika Karlssona. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Rutta ale zdaleka nebourá statistické kolonky jako švédská superstar. V Pittsburghu hrál minulou sezonu většinou ve třetím obranném páru. Co se u něj cení, je spolehlivost, obětavá dřina za každých okolností.

„Posledních pár let je mou úlohou hrát poctivý, pracovitý hokej. Být tvrdý, nepříjemný,“ řekl Rutta po výměně. U Sharks by to nemělo být jinak.

Foto: Právo

Hokejista Jan Rutta vybojoval během kariéry s týmem Tampy Bay Lightning Stanleyův pohár a přivezl ho do Prahy.

„Jan je defenzivním typem, na kterého se budeme spoléhat. Dodá nám trochu větší váhu na modré čáře,“ řekl kouč San Jose David Quinn. Rutta sice není hráčem, který se vyžívá ve fyzických střetech, ale silný je dost. Se 190 cm navíc bude nejvyšším obráncem Sharks.

Ti už s ním počítají do formací na oslabení, kde by se měl točit s Mariem Ferrarem, Marcem-Edouardem Vlasicem a Mattem Benningem. Jako pravák je ale Rutta také žhavým kandidátem na post v prvním obranném páru. Už v Tampě někdejší hráč Chomutova dokazoval, že mu nedělá problém hrát výborně se špičkovými spoluhráči.

„Oba jsme vysocí a silní, máme hru postavenou na důrazu. Nastoupili jsme spolu do mnoha zápasů a myslím, že nám to fungovalo,“ vykládal o Ruttovi švédský bek Victor Hedman.

V Kalifornii by mohl trávit český obránce na ledě o dost minut víc než u Penguins (17:07). Generální manažer Sharks Mike Grier totiž naznačil, že by Ruttu rád viděl i v přesilovkách, ačkoli to nebylo součástí jeho repertoáru v NHL od nováčkovské sezony v Chicagu (2017-18).

Na zářijovém kempu Sharks bude mít Rutta příležitost ukázat, že to zvládne. Česká enkláva mu v tom jistě pomůže.

Reklama

Související témata: