Hlavní obsah

Ovečkin se doma zasekl. Synové legendy mu ale věří. I proti Gretzkymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát po sobě šli natěšení fanoušci hokejistů Washingtonu do Capital One Areny, aby byli svědky historické chvíle. Třikrát po sobě se nedočkali. Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin se zasekl na metě 800 gólů a druhého v historickém pořadí Gordieho Howea (801) prozatím nedohnal. Nepovedlo se mu to ani v noci na úterý, kdy v hledišti seděli při zápase s Detroitem (4:3 po prodloužení) synové legendy přezdívané Mr. Hockey Mark a Marty Howeovi.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Útočník Washingtonu Alex Ovečkin střílí v utkání s Detroitem.

Článek

Bylo by to stylové, kdyby Ovečkin jejich otce dorovnal právě v zápase s Red Wings, kde Howe působil 25 sezon (1946-1971). Ale sedmatřicetiletému kapitánovi Washingtonu nebylo přáno. Ve druhé třetině přitom trefil tyčku, měl i další šance. Asistenci si připsal u gólu Nica Dowda. Se třemi jeho pokusy mířícími na branku si ovšem finský gólman Detroitu Ville Husso poradil.

Ovečkin hodně stál o to, aby Howeův výkon srovnal, či rovnou překonal před domácími diváky. V Chicagu se díky hattricku dostal na osmistovku a pak měl tři pokusy před rozjařeným publikem.

Jenže dallaský gólman Jake Oettinger zazářil na ledě Capitals 45 zákroky. Ovečkinovi pak i přes porážku 2:5 odolal bývalý spoluhráč, nyní v brance Toronta, Ilja Samsonov. A do třetice se kapitán Capitals neprosadil proti Detroitu. Deset Ovečkinových střel během tří utkání vyšlo vniveč. I když v tom posledním strávil na ledě skoro 25 minut.

„Žádný brankář nechce, aby pak do konce života sledoval v sestřizích, jak dostává historický gól," souhlasil kouč Dallasu Peter DeBoer.

Potomci Gordieho Howea přitom Ovečkinovi už dříve sdělili, že mu překonání výkonu jejich táty od srdce přejí.

„Jsou to dobří lidé. Fantastická rodina," prohlásil Ovečkin, který 3. listopadu v detroitské Little Caesars Areně dával svůj 786. gól a vyrovnal tam Howeův rekord v počtu gólů za jeden klub.

„Pro Alexe je důležité vědět, že mu fandíme. A když říkám celá rodina, tak tím myslím i Gordieho. Kdyby ještě žil, držel by mu palce taky. Vím, že to pro něj hodně znamená. Rekordy jsou od toho, aby se bouraly," tvrdil Mark Howe.

„Gordieho mám ve stejné skupině hráčů, jako je Michael Jordan, Kobe Bryant, Wayne Gretzky. Prostě legendy," přikývl Ovečkin.

Všichni vědí, že je to jen otázka času. Ostře sledovaný aktér se snaží přesvědčit okolí, že ho významný milník jeho kariéry a posun na druhé místo historické tabulky střelců neznervózňuje. „Potřebujeme hlavně body," řekl prošedivělý Rus. „Na to se koncentruju především."

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Hokejista Washingtonu Capitals Alexandr Ovečkin během utkání s Detroitem.

Tématu se ale nevyhne ani před novináři, ani v soukromí. A je na něm vidět, jak rád by to už měl z krku. Ostatně spoluhráči v kabině taky.

„Moc se o tom nebavíme. Spíš mluvíme o zápasech, o týmovém pojetí. Soustředíme se na přesilovku i na hru pět na pět. A při tom všem se to prostě stane," nebojí se kouč Capitals Peter Laviolette.

Další příležitost k zápisu do dějin NHL bude Ovečkin mít v noci na pátek proti Ottawě. A když to nevyjde, pak si může splnit vánoční přání doma proti Winnipegu.

Rodinna Howeova mu každopádně bude držet palce i v jeho následném pokusu dohnat nejlepšího střelce dějin NHL Gretzkyho (894).

„Pokud Alex zůstane zdravý, tak to dá. Bude to trvat další dva, možná tři roky. Tělo ho bude čím dál víc bolet, ale jeho vášeň všechno přebije. Je velký, silný, vyhýbají se mu zranění. Není důvod, aby Wayneův rekord nepadl," prohlásil Mark Howe.

Reklama

Související témata: