Hlavní obsah

Tři lukrativní kontrakty na osm let během pár minut. Jak Palát dostal razítko, že už pro něj není místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vypršení pětiletého kontraktu toužil setrvat v Tampě Bay, s níž až dosud spojil všech 10 let v NHL, přesto si 31letý hokejový útočník Ondřej Palát dobře uvědomoval, že takový scénář je utopistický. Taky že byl, zázrak se nestal. Na frýdeckomísteckého rodáka nezbyly Bleskům finance, takže se domluvil na pětileté smlouvě na 30 milionů dolarů s New Jersey.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Spojení Ondřeje Paláta s Tampou Bay už je minulostí.

Článek

„Hrozně rád bych zůstal v Tampě, je to priorita. Ale jen za správných a rozumných podmínek. Jenže každý ví, jaká situace v Tampě je. Pokud bychom nenašli společnou řeč a nedomluvili se, zamířit na trh volných hráčů je samozřejmě varianta," připouštěl Palát na konci června poté, co s Lightning potřetí za sebou dokráčel do finále Stanley Cupu a poprvé v tomto období v něm neuspěl.

Ve 23 zápasech letošního play off si připsal 21 bodů, byl druhým nejproduktivnějším hráčem Tampy a sám přiznával, že zažil nejpovedenější vyřazovací část kariéry. Logicky za své dlouhodobě konstantní výkony chtěl být náležitě oceněn.

„Hned po prohře ve finále jsem se spojil s jeho agentem a vedli jsme předběžné rozhovory. Rádi bychom Paláta udrželi," vyprávěl sice generální manažer Tampy Julien BriseBois, ovšem sám už asi věděl, že je to nemožné.

Foto: Český hokej

Ondřej Palát.

A když ve středu jen pár hodin po otevření trhu s volnými hráči podepsal s ročním předstihem v krátkém sledu nové osmileté lukrativní kontrakty až do roku 2031 s obránci Černákem (průměrně 5,2 milionu dolarů za sezonu), Sergačovem (8,5 milionu) a útočníkem Cirellim (6,25 milionu), bylo jasné, že na Paláta už peníze nejsou. Stejně jako na beka Ruttu, jenž si plácl s Tučňáky.

Levý křídelník Palát tak byl nucen poprvé měnit v NHL působiště a obratem se domluvil s Devils. Výsledek? Kontrakt na pět let za 30 milionů dolarů (s Tampou naposledy podepsal stejně dlouhou smlouvu na 26,5 milionu, ve státě Florida je ale nižší daň z příjmu než v New Jersey).

„NHL je prostě byznys. Je mi 31 let, tady ta smlouva může být v NHL také má poslední," ví Palát, který se u Ďáblů potká s jedničkami draftů 2017 Hischierem a 2019 J. Hughesem. S krajanem Zachou se však mine, neboť ho New Jersey vyměnilo za Fina Haulu do Bostonu.

Reklama

Související témata: