Hlavní obsah

Pan Vesmír je zpět. Svéráz Bryzgalov začal v Edmontonu nulou

„Mám pro vás dvě zprávy. Jednu skvělou a druhou dobrou. Zaprvé: zítra nechytám, zadruhé: máme tak slušnou šanci vyhrát.“ Autor výroku Ilja Bryzgalov už se v létě pomalu loučil se svou kariérou v NHL. Teď je však ruský svéráz zpátky. A zdá se, že v plné parádě. Poprvé šel od začátku mezi tyče Edmontonu a zápas v Nashvillu si osladil čistým kontem.

Foto: Mike Strasinger, Reuters

V brance Olejářů se zaskvěl Ilja Bryzgalov, jenž zneškodnil všech 33 střel a stal se první hvězdou zápasu.

Článek

V zámoří proslul třiatřicetiletý Rus jako gólman nestálých výkonů a zvláštního chování. V dokumentu televize HBO 24/7 se vyznal ze svého zájmu o stvoření světa. Od té doby mu spoluhráči začali říkat: Vesmír. Už jako kluk chtěl být kosmonautem, nakonec ale zvítězilo chytání puků.

Bryzgalovova kariéra je příběhem vrcholů a propastí. Mistr světa z roku 2009 si po nevydařeném angažmá v Anaheimu udělal jméno ve Phoenixu. „Náš manažer ho získal za minimální cenu a Bryzgalov pak odváděl skvělé služby," tvrdil český útočník Kojotů Radim Vrbata.

Čtyři sezóny v Arizoně udělaly z ruského brankáře horké zboží. Ve Phoenixu odchytal 247 zápasů, průměrný tým dvakrát dovedl do play off. Po jeho odchodu od Coyotes se ale začaly množit indicie, že ne všechno bylo dokonalé. „Jsem rád, že vypadnul," tvrdil obránce Derek Morris. „Vytvářel kolem sebe zbytečné napětí. Neříkám, že je to špatný gólman, ale zvláštní člověk určitě."

Dal přednost rodině?

Podle dalších hráčů Phoenixu chtěl mít Bryzgalov v roce 2011 vyřazovací boje rychle z krku, aby mohl čas trávit s rodinou. Kojoti v prvním kole neuhráli proti Detroitu ani jednu výhru...

Kolem Bryzgalova přesto začali kroužit generální manažeři mnoha klubů, ale vesměs byli opatrní. Kromě philadelphského Paula Holmgrena, jenž se rozhodl nasypat na Rusův účet během devíti let 51 miliónů dolarů. Navíc kvůli tomu vyměnil klubové ikony Richardse a Cartera, aby se vešel pod platový strop.

„Když jsem podepsal s Flyers, lidi mi říkali: Zbláznil ses? Víš, že jdeš do pekla? Tam nenávidí gólmany, nikdy tam pořádného neměli. Philadelphia je prostě pro brankáře špatný trh," uvedl se Bryzgalov před překvapenými novináři v Pensylvánii.

Bryzgalov: Nechytil bych ani balón

Záhy seznali, že takového gólmana, jako je ruský originál, Flyers ještě neměli. „Jsem hrozný, omlouvám se všem spoluhráčům, fanouškům, ale nemám vysvětlení pro to, jak chytám. Mám nulové sebevědomí. Kdybyste na mě hodili balón místo puku, tak ho pustím taky," řekl tehdejší spoluhráč Jaromíra Jágra po prohře 8:9 s Winnipegem.

V play off 2012 se Bryzgalov ještě pochlapil proti Pittsburghu, ale záhy vyhořel s New Jersey, když několik gólů v sérii padlo zcela na jeho vrub. Manažer Holmgren však věřil, že se „Pan Vesmír" polepší. Do Columbusu dokonce pustil Sergeje Bobrovského, který pak v dresu Blue Jackets získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře základní části...

A Bryzgalov? Jednou dobře, dvakrát špatně. Flyers nepostoupili do play off  a trpělivost došla i Holmgrenovi, který Rusa raději vyplatil ze smlouvy. Už se zdálo, že se nenajde šílenec, jenž by nevyrovnaného brankáře angažoval, ale v Edmontonu byli jiného názoru. Navíc Bryzgalovovi se do Ruska nechtělo a klidně šel chytat na farmu v Oklahoma City.

Oilers ale nemají jednoznačnou jedničku a tak se Bryzgalov zase dočkal své šance. Proti Chicagu střídal, ale naposledy v Nashvillu už šel na led od začátku. Šlo na něj 33 střel, všechny pochytal. „Nula na kontě, to je vždycky zábava," tvrdil Bryzgalov. Snad to pro něj znamená nový začátek. Tak lehce to ale pokaždé nepůjde. Na to má příliš originální osobnost.

Bryzgalovovy perly
„Sibiřský husky. Celý bílý, nádherné modré oči. Něco jako blondýna s modrýma očima. Jako váš sen. Můj husky je prostě rajcovní holka." O svém psovi
„Víte, já mám víc tváří, vlastně masek... Doma s rodinou mám jednu. Na veřejnosti další. Na ledě pochopitelně taky jinou. No a pak mám ještě jednu, když je volný den. A teď když mě natáčíte, tak si nasadím pátou." Při natáčení dokumentu HBO 24/7
„Nebojím se ničeho, ani Tučňáků. Bojím se jen medvědů v lese." Při sérii play off s Pittsburghem
„Vezmu si termosku s čajem a užiju si lavičku." O zápase pod širým nebem

Reklama

Související témata: