Hlavní obsah

Penguins hráli tenis, ochromené Tampě zpíval kanár. K rekordům ale ještě pár tref chybělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest gólů jim už ve čtvrtek nasypalo Buffalo. V Pittsburghu ale hokejisté Tampy zažili daleko větší potupu. Při porážce 3:7 inkasovali Lightning šest kousků během jediné třetiny! Za gólmanem Brianem Elliottem se rozsvítilo světlo pětkrát během pasáže, která měla jen 4 minuty a 27 vteřin.

Foto: Philip G. Pavely, ČTK/AP

Hokejisté Pittsburghu se radují z branky

Článek

Sobotní výhra 3:0 v Detroitu byla zapomenuta, to stál ovšem mezi tyčemi Tampy fenomenální Andrej Vasilevskij. Jeho sedmatřicetiletý kanadský záskok se ale v PPG Paints Areně nestačil divit.

„Prostě se nám to rozpadlo. Nevím, jestli jsem to někdy vůbec zažil. Jasně, občas se něco takového přihodí. Jen to není moc dobrý pocit, když se to stane vám," soukal ze sebe po čtvrté porážce z posledních šesti zápasů kouč Tampy Jon Cooper.

První třetina, kterou hosté vyhráli 2:1, ale ničemu podobnému nenasvědčovala. Po pauze ovšem Lightning pozapomněli na Jevgenije Malkina, který se vracel z trestné lavice a svůj brejk mazácky proměnil. A v poslední pětiminutovce nastal pro hosty očistec.

„Měli jsme za sebou těžký týden, konečně jsme dokázali zareagovat," oddechl si pittsburský Drew O'Connor. Penguins ztratili předchozí tři domácí zápasy, s Edmontonem dokonce 2:7 a z ochozů PPG Paints Areny se ozývalo skandování: Vyhoďte Hextalla, namířené proti generálnímu manažerovi domácího týmu.

Tentokrát však hlediště bouřilo nad narůstajícím skóre. A Elliottovi se zhoršovaly sezonní statistiky. Velké podpory spoluhráčů se veterán chytající 16. sezonu v NHL ale v inkriminované pasáži nedočkal.

„Nedali jsme našemu gólmanovi moc šancí, aby ty puky zastavil. Přesně to se stalo," uznal bek Michail Sergačov.

Dát šest gólů za třetinu není ale v NHL zase taková rarita. Jen v této sezoně to zvládly další tři týmy: Buffalo (2x), Rangers a Seattle. Samotní Penguins pak šestigólovou třetinu zažili naposled v lednu 2021 při výhře 8:5 nad San Jose.

Pittsburský klubový rekord má ale ještě vyšší hodnotu, v prosinci 1991 se pod něj podepsali i Jaromír Jágr s Jiřím Hrdinou. Pittsburgh tehdy rozprášil San Jose 10:2 hlavně zásluhou druhé třetiny, v níž dal rovnou osm branek!

Rekord NHL má pak na svědomí sestava Buffala z března 1981. Sabres zničili Toronto 14:4 a ve druhé části se trefili devětkrát.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Jevgenij Malkin v zápase proti Tampě

Penguins ale v neděli proti Tampě oslavovali i svého kapitána Sidneyho Crosbyho, který se stal prvním aktivním hráčem a čtrnáctým v historii, jenž během kariéry dosáhl třináctkrát 70 bodů za sezonu.

Pittsburgh nechyběl v play off od roku 2006, letos o něj ale bude muset ještě tvrdě zabojovat. Zatím drží poslední postupovou příčku ve Východní konferenci. A za ním jsou sešikovány další čtyři týmy, jejichž odstup je maximálně tříbodový.

To Tampa má i po nedělním fénu mnohem lepší pozici a dvanáctibodový náskok na první nepostupovou příčku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.