Hlavní obsah

Pouze dva Češi jsou v hokejové Síni slávy. Jágr stále odkládá členství

Hokejová síň slávy v Torontu se každoročně rozrůstá o nové členy. Mezi ně patří zatím stále jen dva Češi. V roce 2014 byl vybrán Dominik Hašek, o pět let později Václav Nedomanský. Kdy přibydou další, se řeší v Příklepu s bývalým reprezentačním útočníkem Patrikem Eliášem, jehož jméno taktéž bývá skloňováno mezi adepty. „Nějak se o tom komunikovalo v předešlých letech, i teď jsem k tomu zaznamenal nějaké komentáře,“ odpovídá vyhýbavě na dané téma legenda týmu New Jersey Devils.

Kdo doplní dva Čechy v Síni slávy NHL? Jágr stále odkládá své členství. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

O kom není pochyb, že se jednou členství v hokejové Síni slávy v Torontu dočká, je Jaromír Jágr. Otázkou však zůstává, kdy se tak stane. Dojít k tomu totiž může až po oficiálním ukončení kariéry. K tomu však nejen nedošlo, ale koncem kalendářního roku se legendární číslo 68 začalo opět objevovat na extraligovém ledě.

„Je to samozřejmě na něm, ale tak nějak si myslím, že cítíte, že se to blíží a myslím, že zjišťuje, že život bez hraní zápasů je v pořádku a víc se angažuje v organizaci týmu na střídačce. A co vidím, tak si myslím, že ho to na střídačce baví," všímá si Eliáš dění okolo Jaromíra Jágra.

Čtyři česká čísla se nesmějí používat v NHL. Kdo bude další? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Konec kariéry ani v případě Jaromíra Jágra ovšem nebude znamenat okamžité uvedení do Síně slávy. Jsou sice ojedinělé případy, kdy hráči byli uvedeni krátce po skončení kariéry, jenže naposledy se tak stalo roku 1999, kdy byl jmenován Wayne Gretzky krátce po odehrání posledního zápasu (shodou okolností proti Pittsburghu s Jágrem v sestavě).

Eliáš a Varaďa: Parťáci už od 15 let. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Právě tehdy se však usneslo, že se návrhová komise bude nadále držet lhůty tří let od ukončení kariéry a výjimku udělá jen z významně humanitárních důvodů.

Tříleté čekání má Patrik Eliáš za sebou, ovšem jmenován stále nebyl. K tomu musí být navržen alespoň jedním z 18 členů návrhové komise, přičemž každý člen smí v jednotlivých kategoriích vyřknout jen jedno jméno, které musí schválit buď minimálně deset členů komise, nebo 75 % přítomných.

O českém humoru v kabinách NHL a Ivanu Hlinkovi coby mentálním kouči v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Každoročně smí být přijati nanejvýš čtyři hokejisté, dvě hokejistky a dohromady dva z kategorií rozhodčích či osob, které se zasloužily o rozvoj hokeje. V roce 2022 se dočkala švédská dvojčata Henrik a Daniel Sedinovi, jejich někdejší kanadský spoluhráč z Vancouveru Roberto Luongo a další Švéd Daniel Alfredsson. Za ženský hokej byla zvolena Finka Riikka Sallinenová.

Více najdete ve videu z pořadu Příklep, kde se mimo jiné řeší, jaká další významná jména stále chybí v Hokejové síni slávy v Torontu.

Poznámka: Pořad se natáčel před uvedením Patrika Eliáše do Síně slávy českého hokeje.

Reklama