Hlavní obsah

PŘÍMO Z NHL | Je to fofr, pět hráčů kope nohama. A Plekanec je tady legenda, tvrdí český mladík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je venku vánice, jako byla v Lavalu minulý týden, tak se může hodit, že bydlíte přes cestu od hokejové arény. Což je případ Jana Myšáka. Dvacetiletý útočník se teď dává do kupy po zranění a sní o stěhování do prvního týmu Montrealu, který ho v roce 2020 draftoval ve druhém kole.

Foto: Martin Voltr/hokej.cz

Útočník Jan Myšák dělal kapitána dvacítce už na prosincovém turnaji v Red Deeru (archivní foto).

Článek

Montreal (od našeho zpravodaje) - Řada Myšákových spoluhráčů z týmu AHL Rocket už za Canadiens nastupuje. Fin Ylönen, Kanaďan Harvey-Pinard, Američan Pitlick. Progres litvínovského odchovance ale zpomalily zdravotní problémy.

„Minulá sezona byla dlouhá, a to zranění bohužel přišlo. Ale nevidím to jako negativní věc. Spíš jako další krok dopředu," tvrdil v rozhovoru pro Sport.cz Myšák, který zatím poslední utkání odehrál 3. prosince. „Odhadovali, že to bude tak na 8-12 týdnů, ale už se blížím k zápasu. Hodně mi to chybělo. Taky jsem pořád koukal na hokej, což byl v té době můj jediný koníček."

A někteří jeho parťáci z Lavalu, se kterými sezonu startoval, mezitím povýšili až do kabiny NHL.

„Vyplatilo se jim, čím si tady prošli. Když na ně koukám, tak hrají všichni dobře. Jak makali tady, tak makají i v NHL. Je vidět, že tohle funguje i nahoře," těší Myšáka, že má inspiraci.

Jeho sezonní statistiky ale nebyly nijak světoborné. Z 20 zápasů měl bilanci 2+1. „Ze začátku jsem většinou hrával čtvrtou lajnu a občas oslabení. Mojí motivací je ale dostat se výš a ukázat, že mám na víc prostoru."

Vzorem mu v tom je i Tomáš Plekanec, který se tři roky probíjel montrealskou farmou, aby se pak na 15 sezon stal jedním z nepostradatelných hráčů Canadiens. „Já se snažím být svůj, ale co tady Tomáš zanechal, tu na mě kouká na každém rohu. Je tady obrovským příkladem pro všechny hráče a trenéři nám ho dávají za vzor. On je tady opravdu legenda," tvrdí Myšák.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Podzim kariéry si Tomáš Plekanec zpestřuje v dresu rodného Kladna.

Od Plekancova působení na farmě už uběhlo skoro 20 let, ale některé věci se přesto nemění.

„AHL je hodně rychlá soutěž. Na nic se nečeká, žádné zdržování. Pět hráčů kope nohama, k tomu malé hřiště, je to fofr," směje se český mladík. I v tréninku jde cítit, že se bojuje o místo. „Ale nejen o to, abyste byli povoláni do NHL, ale i o to, kolik dostanete šancí v zápase, kolik ice timeu a v jakých situacích, protože to je znát," říká Myšák.

Během své rekonvalescence si nenechal ujít šampionát dvacítek, kterého se v minulosti zúčastnil třikrát a loni jako kapitán dovedl český nároďák mezi nejlepší čtyřku a dostal se i do All-Star týmu.

„Koukal jsem na všechny zápasy, nejen našich kluků. Už během skupinové fáze jsem ale věřil, že jsou velcí favoriti na úspěch. V létě to bylo obrovské zklamání, když jsme prohráli o zápas o bronz (se Švédskem). Vybavuju si ten smutek v kabině, a je hrozně krásný, že se kluci poučili, povstali a ukázali, že mají na medaili. Z toho mám hroznou radost," vyprávěl Myšák, který už se do stříbrného českého mužstva věkově nevešel.

Reklama